Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi / Uhanalaisten sorsien ja kosteikkojen suojelu etenee

Uhanalaisten sorsien ja kosteikkojen suojelu etenee

Luonnonsuojeluliitto on iloinen, että allin, punasotkan ja tukkakoskelon rauhoitus etenee. Tänään maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö tiedottivat myös kosteikkojen ennallistamisen tarpeesta.

punsotka_jansvetlik
Punasotka. Kuva: Jan Svetlik / Flickr (CC BY 2.0)

Muun muassa Luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi ovat esittäneet uhanalaisten sorsalintujen rauhoituksia jo monta vuotta. Toki niitä jää monta vieläkin rauhoittamatta. Rauhoitusluetteloon voisi lisätä vielä erittäin uhanalaisista lajeista tukkasotkan, jouhisorsan, heinätavin ja nokikanan. Lisäksi haapana ja merisorsista haahka ovat vaarantuneita.

Rauhoitusten lisäksi sorsalintujen tilaa voidaan parantaa kosteikkojen ennallistamisella. Moni lintujärvi on kasvamassa umpeen, ja jopa lintujensuojeluohjelmaan ja Natura-verkostoon kuuluvat lintujärvet kasvavat hoidon puutteessa umpeen.

Ennallistamishanke kannattaa ottaa ensi hallituksen kärkihankkeeksi. Asiaa voidaan edistää myös Life-rahaston ja maatalouden ympäristökorvausten kosteikkotoimenpiteen kautta.

Kosteikkojen ennallistaminen on harvinaisen monen toimijan yhteinen etu. Siksi sitä kannattavat ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeriön lisäksi luonnonsuojelijat, metsästäjät ja maanviljelijät, jotka voivat saada kosteikoilleen tukia. Yhdessä pienet asiat kasvavat.

Tapani Veistola

Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija.

Lisätietoja:

Tiedote