Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi / Ministeri astui MTK:n liukumiinaan

Ministeri astui MTK:n liukumiinaan

Vapaaehtoisuuden ensisijaisuus on jo leivottu sisään valmisteilla olevaan soidensuojeluohjelmaan. Miten tuore ympäristöministeri Grahn-Laasonen on voinut päätyä arvioon, että tilanne vaatii soidensuojeluohjelman valmistelun jäädyttämistä? Ministeri astui todennäköisesti MTK:n virittämään liukumiinaan, jolla soidensuojelua yritetään ilmeisesti liu'uttaa yli tulevien vaalien.

Kuva: Kalle Meller
Olen Suomen luonnonsuojeluliiton edustajana käynyt muutaman julkisen keskustelun Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestön (MTK) kanssa siitä, miten soidensuojelussa olisi nyt edettävä ministeri Sanni Grahn-Laasosen pistettyä soidensuojelun täydennysohjelman valmistelun väliaikaisesti jäihin.

Lauantaisessa radiokeskustelussa MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola tiivisti MTK:n vaatimukset siihen, että soidensuojelun on perustuttava vapaaehtoisuuteen, ja että maanomistajan on tehtävä suojelupäätös. Soidensuojeluohjelman väliaikainen jäädyttäminen osui kuitenkin ajankohtaan, jossa maanomistajien kuulemisen olisi ollut määrä alkaa. Juuri kuulemisella maanomistajien tahto koskien soidensa käyttöä voidaan selvittää luotettavasti. MTK:n Pietola ei kyennyt antamaan uskottavaa selitystä sille, miksi kuuleminen ei voisi alkaa heti.

Vapaaehtoisuuden ensisijaisuus leivottu sisään soidensuojeluohjelmaan

Tosiasiassa vapaaehtoisuuden ensisijaisuus on vahvasti mukana jo ohjelmavalmistelussa, samoin kuin suon turve- ja puustoarvojen taloudellisten menetysten täysi ja verovapaa korvaaminen. Ennakkoon on maanomistajille lähetetty noin 15 000 kirjettä, joissa soidensuojeluohjelmaan liittyvistä maastotöistä on kerrottu etukäteen. Kirjeisiin tullut palaute on ollut pääosin myönteistä tai tiedustelevaa, ja vain vähäinen osa omistajista on suhtautunut maastoselvityksiin kielteisesti. Tämä on siis tapahtunut jo keväinä 2013 ja 2014, ennen varsinaisen lakisääteisen kuulemiskierroksen alkua.

Tosiasiassa vapaaehtoisuuden ensisijaisuus on vahvasti mukana jo ohjelmavalmistelussa, samoin kuin suon turve- ja puustoarvojen taloudellisten menetysten täysi ja verovapaa korvaaminen.

Myös vaatimus, että maanomistajan olisi saatava tehdä suojelupäätös, on outo. Vapaaehtoisessakin suojelussa lopullisen suojelupäätöksen tekee ELY-keskus maanomistajan tarjouksen pohjalta, mikäli kohde on luonnonsuojelullisesti riittävän arvokas.

Nämä asiat tietää myös MTK, joka on ollut mukana soidensuojelun täydennysohjelmaa valmistelevassa työryhmässä alusta saakka. Pakkosuojelukortilla MTK hermostuttaa eniten niitä maanomistajia, jotka suhtautuvat neutraalisti tai jopa suopeasti mahdollisuuteen saada yhteiskunnalta taloudellista korvausta palkkiona suoluonnon hyvästä kohtelusta. Lisäksi se hermostuttaa lukuisia maanomistajia, joiden maita soidensuojeluohjelma ei edes koske.

Ensin soidensuojeluohjelman laadinta, sitten selvitys muista vapaaehtoisista lisäkeinoista

Koko farssi on alkanut siitä, että ministeri Grahn-Laasonen on löytänyt soita ja turvemaita koskevasta periaatepäätöksen sivulta 4 lauseen "Selvitetään myös mahdollisuudet avosoiden ja suokokonaisuuksien suojelun tehostamiseen maanomistajan vapaaehtoisuuteen osallistumiseen perustuvilla suojelukeinoilla METSO-ohjelman mallin mukaisesti". Kyseessä on siis METSO-ohjelman jatkoon liittyvä selvityshanke – saman paperin edelliseen kappaleeseen on kirjattu, että laaditaan vuoden 2014 loppuun mennessä luonnonsuojelulain mukainen luonnonsuojeluohjelma, jossa yksilöidään valtakunnallisesti merkittävät suot ja toimenpiteet niiden toteuttamiseksi.

Miten ihmeessä tuore ministeri on voinut löytää 19-sivuisesta periaatepäätöksestä kyseisen lauseen ja arvioinut, että se antaa suomalaisessa ympäristöpolitiikassa aihetta näin merkittävään ulostuloon? Etenkin, kun koko selvityshanke koskee METSO-ohjelmaa, ei luonnonsuojelulain mukaista soidensuojelun täydennysohjelmaa.

Kuka kantoi lottokoneen ympäristöministeriöön?

Viime perjantaina Ylen AamuTV-lähetyksessä hämmästelin sitä, miten soidensuojeluohjelman hyvä asiantuntijavalmistelu on nyt laitettu kaappiin ja tilalle on kannettu lottokone. Soidensuojelun oikeaa riviä arvotaan nyt, ministeri on painanut nappia. Mutta kuka kantoi lottokoneen ympäristöministeriöön?

MTK:n keskusjärjestön päämaja sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Simonkadulla ja ympäristöministeriö Esplanadin puiston toisella puolen, Kasarmikadulla. Välimatka on lyhyt aamukahveja ajatellen, samoin kuin ajallinen viive ministerin ja MTK:n viimekeskiviikkoisten tiedotteiden välillä. Ministeri Grahn-Laasosen tiedote viime keskiviikkona 15.10. on julkaistu kello 13.03. MTK:n kiitostiedote ilmestyi jo samana päivänä. Siinä MTK kiittää ministeriä luonnonsuojeluteosta ja ilmoittaa virheelliseen tietoon perustuen, että METSO-ohjelma on ollut menestys. Tosiasiassa sen 96 000 hehtaarin suojelutavoitteesta on saavutettu alle 50 000 hehtaaria ja ohjelma on yhdeksän vuotta myöhässä aikataulustaan.

Turveyhtiö Vapon toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny otti YLE:n perjantaisen aamulähetyksen jälkeen yhteyttä Suomen luonnonsuojeluliittoon vakuuttaen, että turveteollisuuslobby ei ole tällä kertaa ollut tuomassa lottokonetta ympäristöministeriöön korvaamaan asiallisesti valmisteltua soidensuojeluohjelmaa. Sen sijaan MTK:n edustajat eivät ole mediassa kyenneet kieltämään, etteikö näin olisi. Kulissien takana MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen on hymyillyt leveästi pohtiessaan, miten aiemmin MTK:n agendalle vastahakoinen ympäristöministeri on nyt vaihdettu henkilöön, joka ymmärtää heti järjestön toiveita.

Kaataako MTK:n liukumiina ministerin ja soidensuojelun?

Näyttäisi siltä, että tuore kokoomusministeri on astunut MTK:n pikaisesti ja ilman kunnollisia vaikutusarvioita rakentamaan liukumiinaan. Tällä tavoin soidensuojeluohjelman valmistumista yritetään ilmeisesti liu'uttaa yli ensi huhtikuun eduskuntavaalien ja pahimmassa tapauksessa hamaan historian unholaan.

Jos näin käy, on aikaansaatu peruuttamaton vahinko suomalaiselle suoluonnolle ja monille maanomistajille, joiden omistaman suon luontoarvot olisivat säilyneet tuleville sukupolville ja taloudelliset arvot korvattu verovapaana tulona.

Virpi Sahi
Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija

20.10.2014

Matti Myllyniemi
20.10.2014 23:39

"Selvitetään myös mahdollisuudet avosoiden ja suokokonaisuuksien suojelun tehostamiseen maanomistajan vapaaehtoisuuteen osallistumiseen perustuvilla suojelukeinoilla METSO-ohjelman mallin mukaisesti".
"Kyseessä on siis METSO-ohjelman jatkoon liittyvä selvityshanke – saman paperin edelliseen kappaleeseen on kirjattu, että laaditaan vuoden 2014 loppuun mennessä luonnonsuojelulain mukainen luonnonsuojeluohjelma, jossa yksilöidään valtakunnallisesti merkittävät suot ja toimenpiteet niiden toteuttamiseksi."

Tässähän on siis kyse pelkästä väärinkäsityksestä:

Pointti 1. On ollut hallitusohjelman mukainen tavoite arvokkaiden soiden kartoituksen perusteella tehdä esitys soidensuojeluohjelman täydentämisestä ja siihen liittyvästä toteutusohjelmasta 2014 loppuun mennessä.

Pointti 2. Sen lisäksi on varattu mahdollisuus jatkaa METSO-ohjelman puitteissa myös VAPAAEHTOISESTI TARJOTTAVIEN SOIDEN SUOJELUMAHDOLLISUUKSIA METSO-OHJELAN PUITTEISSA.

Pointti 3. Näitä asioita ei pidä sotkea toisiinsa eli näiden pointti 2. kohdan soiden rauhoituksiin ei hallitusohjelmassa ole sitouduttu, koska niillä on tarkoitettu maanomistajien itse esittämiä, ei valtakunnallista merkitystä omaavia, mutta ehkä paikallista tai alueellista suojelutarvetta ansaitsevia kohteita, ehdolla, että METSO-rahoituksella olisi niiden suojelu mahdollista.

Juha-Pekka
21.10.2014 22:14

Tuskinpa tässä on edes itse asiasta niin paljon kyse, enemmänkin kädenojennuksesta Keskustan ja MTK:n suuntaan Stubbin (entisen avustajan) suunnalta.

Hannu
31.10.2014 10:36

Pystyisikö joku selittää maallikolle, että mikä näitä soita uhkaa. Käsittääkseni nykyiset lait jo ohjaavat uhkan (ojitus, turvetuotanto, metsätalous, kun ei niillä puitakaan ole) pois näiltä soilta. Niin miten voidaan sanoa: Jos näin käy, on aikaansaatu peruuttamaton vahinko suomalaiselle suoluonnolle ja monille maanomistajille, joiden omistaman suon luontoarvot olisivat säilyneet tuleville sukupolville ja taloudelliset arvot korvattu verovapaana tulona.

mikko siitonen
01.11.2014 06:35

Terve,

Ma luulen ettei niita soita periaatteessa mikaan uhkaa. Viime kesana kartoitin Kuusamon soita. Joku hullu riehaantui ja kaivoi puuttoman suonsa ns. pelloksi. Useimmat eivat asiata hatkahtaneet. Miksi olisivat. Arvotonta puutonta suota, joku maksaa sen suojelusta. Mikas siina.

Mutta mulle tuli mieleen toinen ajatus. Miksi mun pitaa maksaa (verorahoilla) noille maanomistajille siita, etta arvoton suo pysyy arvottomana. Maksetaan. Mutta eri asia on etta saako siita suonpaskasta mitaan raha vaikka kaivaisi sen ns. pelloksi. Joku hullu senkin teki, mutta on se pain helvettia. Toisaalta, ei se minua liikuta.

t. Mikko

Jösse Jänis
07.04.2016 17:37

Tämä soidensuojelu olisi järjestettävissä helposti ja kaikkia tyydyttävällä tavalla - samoin kaikkien muidenkin luontotyyppien suojelu. Jokainen suojelee omat manttaalinsa, jos huvittaa. Jos ei huvita suojella omiaan, niin sitten ei suojele mitään. Ja jos ei omista kuin hamppuviljelmän vaatekomerossa, niin suojelee sitten sen. Jos on ihan pakko suojella toisten omaisuutta, niin sitten pitää sen toisen kanssa sopia - toistan: sopia - suojelun korvauksesta.

Kennfasiajix
15.06.2017 03:42

Acheter Baclofen En Ligne [url=http://kamagra-cheap-online.kamagpills.com]Kamagra Cheap Online[/url] Cytotec En Intravaginal What Is Orlistat Hexal [url=http://strattera.ccrpdc.com/buy-strattera-cheap.php]Buy Strattera Cheap[/url] Shipped Ups Isotretinoin Viagra Stl [url=http://buy-levitra-forum.buylevi.com]Buy Levitra Forum[/url] Medicament Cytotec C Est Pours Quoi Amoxicillin Topical [url=http://cial40mg.com/cialis-20mg-price.php]Cialis 20mg Price[/url] Buy Plavix Online Uk

AnthonyNep
19.07.2017 12:31

help assignments uk
[url=http://writingservicestop.com/]online chem homework help
[/url] best online homework help sites
<a href="http://writingservicestop.com/">ulysses order and myth essay
</a> why do i value my education essay

FvtjjPlania
28.09.2017 04:05

3 month payday loans
<a href="http://cashadvanceamericasev.org/">cash advance</a>
instant payday loans for
<a href=http://cashadvanceamericasev.org/>cash advance</a> ’

Shanres
11.10.2017 06:30

Pharmacy Online Without Prescription Sinus Infection Cephalexin Or Clarithromycin Levaquin Best Website [url=http://costofcial.com]cialis online[/url] Buy Z Pak No Prescription

Shanres
30.11.2017 09:46

Online Pharmacy For Viagra To China Topills Online Pharmacy Cialis Levitra Farmacias [url=http://costofcial.com]cialis[/url] British Online Pharmacy

Marcus
01.01.2018 21:27

payday loans online
payday loans
payday loans online bad credit
payday loans no credit check

Scotraw
29.01.2018 07:18

Fairy Pharmacy [url=http://brandciali.com]generic cialis[/url] Propecia Low Price 1 Mg Priligy Directions Cialis Original Cuanto Cuesta

kamagra gold reviews
29.03.2018 05:45

kamagra jelly india for sell
[url=http://kamagradxt.com/]buy kamagra 100 mg oral jelly[/url]
kamagra oral jelly wirkungsdauer
<a href="http://kamagradxt.com/">kamagra oral jelly reviews</a>
kamagra 100mg gold review
http://kamagradxt.com/
kamagra oral jelly 100mg reviews

LesAppava
09.04.2018 04:16

Discount Brand Viagra Online [url=http://cialviag.com]36 hour cialis online[/url] Commander Du Cialis Pas Cher free shipping isotretinoin for sale legally Viagra Offiziell Kaufen

LesAppava
15.04.2018 00:50

Viagra Rezeptfrei Kaufen Apotheke Viagra Pills Phramacy Strep Throat And Zithromax [url=http://cheapciali.com]cialis from canada[/url] El Priligy Funciona Are Amoxicillin And Augmenten The Same

BobbyTug
10.05.2018 18:40

kamagra 100 mg green tablets
<a href="http://kamagradyn.com/">buy kamagra 100 mg oral jelly</a>
kamagra reviews users
[url=http://kamagradyn.com/]buy kamagra 100mg[/url]
kamagra oral jelly 100mg online
http://kamagradyn.com/
kamagra 100mg tablets use

KennethBom
11.05.2018 06:44

kamagra kopen in de winkel nederland
kamagra 100 gold upotreba
kamagra bezorgen amsterdam
kamagra gold

DanielTrura
18.06.2018 22:06

kamagra shop deutschland erfahrungen
<a href="http://kamagradyn.com/">buy kamagra</a>
kamagra 100mg tablets china
[url=http://kamagradyn.com/]buy kamagra 100 mg[/url]
kamagra 100mg oral jelly wirkung bei frauen

Michaelpioca
20.06.2018 14:22

cialis tv commercial bathtubs youtube
<a href="http://airvietnamairline.com/">buy cialis online</a>
cialis 20mg cost per pill
[url=http://airvietnamairline.com/]buy cialis[/url]
cost comparison viagra levitra cialis

MatthewDup
27.06.2018 06:05

cialis commercial female actors 2014
[url=http://cialisgrudj.com/]cialis generic[/url]
viagra and cialis comparison
<a href="http://cialisgrudj.com/">buy generic cialis</a>
cialis coupon printable cvs

AllanEvoff
28.06.2018 02:26

cialis professional vs cialis brand
[url=http://cialispaxl.com/]buy generic cialis[/url]
cialis generico precio chile
<a href="http://cialispaxl.com/">generic cialis</a>
cialis super active plus reviews

Antoncer
02.07.2018 19:12

cialis 20 mg vs 5mg daily
<a href="http://cialisgenericsa.com/">buy generic cialis online</a>
levitra vs viagra vs cialis
[url=http://cialisgenericsa.com/]buy generic cialis online[/url]
cialis soft tabs online

Robertnow
13.07.2018 22:02

erfahrungsbericht kamagra shop deutschland
[url=https://www.kamagrapos.com/]kamagra jelly[/url]
kamagra oral jelly india manufacturer
<a href="https://www.kamagrapos.com/">kamagra oral jelly</a>
kamagra store info erfahrungen

Charlesfunty
17.07.2018 09:33

generic viagra compare prices
<a href="http://viagrapipls.com/">generic viagra</a>
cialis viagra generici
[url=http://viagrapipls.com/]viagra generic[/url]
side effects of women viagra
http://viagrapipls.com/
viagra generic canada discount code

JosephReuro
23.07.2018 19:45

cialis generico preço rj
[url=http://3dkiller.ru/files/skachat-maynkraft-dlya-androida-080.html]http://3dkiller.ru/files/skachat-maynkraft-dlya-androida-080.html[/url]
cialis generico brasil
<a href="http://3dkiller.ru/files/kniga-pro-dzyudo-skachat-dlya-android.html">http://3dkiller.ru/files/kniga-pro-dzyudo-skachat-dlya-android.html</a>
cost viagra versus cialis
http://3dkiller.ru/files/ustanovit-igri-s-keshem-android.html
cialis e viagra generici

JackieRaigh
30.07.2018 22:28

apteka kamagra opinie forum
<a href="https://www.kamagrapos.com/">kamagra</a>
kamagra kopen eindhoven
[url=https://www.kamagrapos.com/]kamagra jelly[/url]
kamagra 100mg chewable tablets india

htaletfhio
31.07.2018 05:24

<a href="http://mphasset.com">generic viagra professional</a> generic viagra in usa http://mphasset.com

MichaelTit
31.07.2018 11:55

kamagra oral jelly for sale in usa illinois
[url=https://www.kamagrajellyk.com/]kamagra oral jelly[/url]
kamagra bestellen utrecht
<a href="https://www.kamagrajellyk.com/">kamagra oral jelly</a>
kamagra 100 chewable tablet einnahme

utaletlazs
01.08.2018 02:28

<a href="http://onevoicemethod.com">cheap viagra europe</a> cheap viagra http://onevoicemethod.com

ytalettiis
02.08.2018 01:23

<a href="http://lizlarssen.com">viagra online with prescription</a> order viagra pills http://lizlarssen.com

wtaletfriz
02.08.2018 22:49

<a href="http://h-m-j.com">order brand viagra online</a> buy viagra online canada http://h-m-j.com

Randalljerve
03.08.2018 04:48

cialis generic availability date
[url=http://blincovka.ru/666b986674fbb5b3681d000372ff66e32832ed4f/kriminalnaya-rossiya-velikolukskie-ot-rassveta-do-zakata-skachat.html]http://blincovka.ru/666b986674fbb5b3681d000372ff66e32832ed4f/kriminalnaya-rossiya-velikolukskie-ot-rassveta-do-zakata-skachat.html[/url]
walmart cialis 5mg price
<a href="http://blincovka.ru/666b986674fbb5b3681d000372ff66e32832ed4f/simulyator-cherepashki-nindzya-na-android.html">http://blincovka.ru/666b986674fbb5b3681d000372ff66e32832ed4f/simulyator-cherepashki-nindzya-na-android.html</a>
cialis soft uk
http://blincovka.ru/666b986674fbb5b3681d000372ff66e32832ed4f/udalyaet-neudalyaemie-fayli-na-androide.html
cialis price versus viagra side effects

Lucasvep
03.08.2018 04:49

generic priligy dapoxetine 60mg cialis
[url=http://amber.earthsea.ru/books/skachat-za-dvumya-zaytsami-myuzikl-pugacheva-galkin-serdyuchka.html]http://amber.earthsea.ru/books/skachat-za-dvumya-zaytsami-myuzikl-pugacheva-galkin-serdyuchka.html[/url]
<a href="http://amber.earthsea.ru/books/sony-playstation-2-dlya-androida.html">http://amber.earthsea.ru/books/sony-playstation-2-dlya-androida.html</a>
http://amber.earthsea.ru/books/skachat-programmu-itunes-dlya-kompyutera-russkaya-versiya.html
[url=http://amber.earthsea.ru/books/obnovit-planshet-do-6-androida.html]http://amber.earthsea.ru/books/obnovit-planshet-do-6-androida.html[/url]
<a href="http://amber.earthsea.ru/books/skachat-igri-na-android-polnie-versii-ribalka.html">http://amber.earthsea.ru/books/skachat-igri-na-android-polnie-versii-ribalka.html</a>
http://amber.earthsea.ru/books/samiy-posledniy-directx-skachat-s-ofitsialnogo-sayta.html

mtaletssha
03.08.2018 22:59

<a href="http://bakerssign.com">levitra erectile dysfunction</a> free trial of levitra http://bakerssign.com

JamesEnrom
05.08.2018 15:11

Help Jack please: http://mail2web.com/cgi-bin/redir.asp?lid=0&newsite=https://vk.cc/8l7kvh

staletouhe
06.08.2018 23:10

<a href="http://bakerssign.com">cialis vs levitra vs viagra which one is better</a> how long does it take for levitra to start working http://bakerssign.com

wtalettzbo
08.08.2018 13:42

<a href="http://psychologytweets.com">cialis online us pharmacy</a> order generic viagra cialis http://psychologytweets.com

staletbyyh
08.08.2018 17:40

<a href="http://missreplicawatches.com">buy cialis online with paypal</a> buy cialis online http://missreplicawatches.com

Lisää kommentti

You can add a comment by filling out the form below. Plain text formatting.