Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi / Huikea vuosikymmen luonnonsuojelun ytimessä

Huikea vuosikymmen luonnonsuojelun ytimessä

Tunteet ovat pinnassa, kun Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava käy läpi, mitä lähes vuosikymmenen kestäneen puheenjohtajakauden aikana on tapahtunut.

Kymmeneen vuoteen mahtuu loputtomasti hienoja ja huonoja hetkiä, onnistumisia ja epäonnistumisia. Puheenjohtajakauteni aikana on perustettu viisi uutta kansallispuistoa ja suojeltu noin 100 000 hehtaaria isänmaata sekä -suota. Olen itsekin päässyt kätilöimään noin tuhannen hehtaarin suojelualueiden perustamisia. Soiden- ja vesiensuojelu on nostettu unholasta keskiöön, monimuotoisuus väännetty ilmastokysymysten rinnalle ja kasvutalouden vaihtoehtoja saatu hauraalle oraalle.

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtajan paikka on ainutlaatuinen, tärkein puoluepolitiikkaan sitoutumattoman luonnonsuojeluvaikuttajan paikka tässä maassa. Kun puheenjohtaja osaa, häneltä kysytään. Kauteeni mahtui esimerkiksi noin 1100 haastattelua kaikissa mahdollisissa medioissa pienistä ilmaisjakelulehdistä television pääuutislähetyksiin. Ja jos osaamista on, arvostusta saa myös vastustajilta. Mutta myös vihamiehiä jää, sillä ei luontoa suojella pelkästään hyvällä ja ystävällisellä puheella. Tarvitaan myös kampituksia ja luonnontuhoajien ja omaneduntavoittelijoiden jyräämistä. Se sattuu.

Suomen luonto sai ensi vuodeksi oman liputuspäivän, joka on muuten sattumalta syntymäpäiväni! Luonnon arvostus onkin kasvanut kaikkialla muualla paitsi poliittisessa päätöksenteossa, jossa luonnonsuojelun rahoituksen alasajo ja ympäristöhallinnon hävitys ovat törkeimmät ja edesvastuuttomimmat temput, joita ei voi perustella millään tekosyyllä. Monia luontoon vaikuttavia lakeja on kauden aikana silti parannettu – ja monia on heikennetty. Välillä voitto on ollut sekin, että pahoista aikeista huolimatta mitään ei ole tapahtunut.

Valtaa Luonnonsuojeluliiton puheenjohtajalla on vähintäänkin keskimääräisen ministerin verran.

Suomen suurimman ja arvostetun ympäristöjärjestön puheenjohtajalla on pääsy suunnilleen kaikkialle – paitsi pääministerin juttusille. Valtaa Luonnonsuojeluliiton puheenjohtajalla on vähintäänkin keskimääräisen ministerin verran, mutta vastuu koko ihmiskunnalle myös painaa. Puheenjohtaja tietää tulossa olevat päätökset käytännössä aina ennen kansanedustajien enemmistöä. Hyvällä tuurilla silloin ehtii ohjata järjestökonetta ja yhdessä muiden kanssa vaikuttaa merkittävällä tavalla asioiden etenemiseen.

Samaan aikaan puheenjohtajan hommana on valtava erilaisten asioiden pyörittäminen; aivan vastaava kuin suuren pörssiyhtiön pomolla. Ero on vain palkkiossa. Kokouksia ja esitelmiä, strategioita ja henkilövalintoja, työryhmävääntöä ja neuvotteluja, taustapeliä, haastatteluja ja kirjoittamista. Pelkästään Luonnonsuojeluliiton hallituksen kokouksissa olen istunut reilut 700 tuntia ja jakanut niissä yli 12 000 puheenvuoroa. Muissa kokouksissa istuttuja tunteja en uskalla laskea – koska istuminen tunnetusti tappaa ja niillä tunneilla minun pitäisi epäilemättä olla jo kuollut. Maakuntamatkailuakin puheenjohtajalle kertyy riittävästi, keskimäärin pari päivää viikossa.

Joskus on vaikeaa saada omat vapaaehtoisten joukot puskemaan samaan suuntaan – etenkin, kun useinkaan ei voi kertoa kaikkea, mitä tietää. Silloin kun siinä onnistutaan, Luonnonsuojeluliitosta tulee voittamaton! Ja siksi; jos jotakin suuresti arvostamilleni luonnonsuojelun aktiiveille ja tukijoukoille sanoisin, niin sen, että auttakaa seuraavaakin puheenjohtajaa ja luottakaa siihen, että hän tietää ja osaa valita oikean tien.

Mitä muuta ihminen voisi toivoa kuin saada tehdä loistavassa porukassa, oikeudenmukaista ja rehellistä työtä meidän kaikkien yhteisen hyvän, luonnon, eteen? No ehkä vielä vähän rakkautta. Monien ihmetykseksi sekin kesti menneen vuosikymmenen – siitä olen vaimolleni ikuisesti kiitollinen.Nyt puheenjohtajakauden lopussa voin tuntea surullisuutta siitä, että maailma ei kaudellani pelastunut. Voin myös tuntea vihaa siitä, että nykyisen kaltainen poliittinen pelleily ja populistien nuoleskelu johtaa kaikkialla yhä paheneviin ongelmiin niin luonnossa kuin ihmistenkin elämässä. Toisaalta voin iloita uusista suojelualueista ja voitetuista kamppailuista – niitä on paljon. Hieman ylpeäkin voin olla siitä, että Luonnonsuojeluliitto on nyt paljon vahvempi kuin 10 vuotta sitten: henkilökuntaa on enemmän, talous kunnossa, loistavat tiedonvälityskanavat ja vaikuttavuuskin on tutkitusti maan huippua.

Voin rehellisesti sanoa, että tein kaiken mitä näillä edellytyksillä varustettu yksi ihminen voi tehdä. 

Hetkeäkään en valintaani kadu; aika Luonnonsuojeluliiton puheenjohtajana on ollut elämäni parasta. Tämä matka luonnonsuojelun ytimeen, Suomen tärkeimmän luonnonsuojelujärjestön johtoon, on ollut käsittämättömän huikea vuosikymmen. Voin rehellisesti sanoa, että tein kaiken mitä näillä edellytyksillä varustettu yksi ihminen voi tehdä. Täytin myös lupaukseni; nyt voin rehellisesti katsoa lapsia silmiin ja sanoa: Minä yritin. Täysillä! Kiitos kaikille teille matkakumppaneille vuosien varrelta!

Risto Sulkava

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja 2008–2016

 

 

 

20.12.2016