Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi / Ilmastonmuutos ja energiamurros ovat jo todellisuutta Marokossa

Ilmastonmuutos ja energiamurros ovat jo todellisuutta Marokossa

Uusiutuvaan energiaan investoidaan jatkuvasti enemmän erityisesti Kiinassa ja kolmansissa maissa. Muuttuva maailma näkyy Marrakechin ilmastokokouksessa hyvin konkreettisesti. Energiamurroksen lisäksi esillä ovat ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset.

Kuva: Kepa (CC by-nc 2.0)

Jotta 1,5 asteen maailma olisi mahdollinen, maailman on siirryttävä hyvin nopeasti uusiutuvaan energiaa. Tämä on hyvin selvää Marrakechin ilmastokokouksessa, jossa energiaan liittyviä sivutapahtumia on ollut paljon.

Kivihiilen aikakausi on lopussa, kuten Iso-Britannia ja Ranska osoittavat. Suomikin on aikeissa lopettaa kivihiilen käytön, mutta samalla tuki kotimaiselle fossiiliselle polttoaineellemme turpeelle jatkuu. Ratkaisevaa maailman kannalta on saada kaikki investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin loppumaan.

Maailmalla uudesta sähköntuotannosta 90 prosenttia tuotettiin uusiutuvilla energianlähteillä

marrakech3.jpg
Marrakechin ilmastokokouksessa kännykkänsä saattaa käydä lataamassa aurinkopuun alla. Nämä puut ovat jo tuttu näky useissa Kroatian kaupungeissa. Kuva: Hanna Aho
vuonna 2015. Vuotta aiemmin luku oli vain puolet tästä. Voimakkaimmin uusiutuvaan energiaan satsaa tällä hetkellä Kiina. Eri puolilta maailmaa löytyy kaupunkeja ja alueita, joiden tavoitteena on 100 prosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä. Suomessa edelläkävijöitä ovat Hinku- ja Fisu-kunnat, joista Vaasa pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä ja Joensuu vuoteen 2025 mennessä. Energiaremonttikampanja kannustaa kuntia 100 prosenttisesti uusiutuvaan energiaan tulevien kuntavaalien yhteydessä.

Harvinaisempaa koko energiajärjestelmän murros on koko maan tasolla, vaikka esimerkiksi Uruguayn sähköntuotannosta 95 prosenttia on uusiutuvaa ja Costa Rica toimi tänä vuonna kaksi kuukautta uusiutuvalla sähköllä. Myös Tanskassa, Saksassa, Skotlannissa ja Portugalissa uusiutuvat ovat tuottaneet ajoittain jo lähes kaiken sähköntarpeen. Pohjoismaissa sähkömarkkinan tuotannosta noin 67 % on uusiutuvaa. Koko energiajärjestelmän muuttaminen uusiutuviin perustuvaksi vaatii vielä paljon työtä, mutta se on esimerkiksi Ruotsin tavoite vuoteen 2040 ja Tanskan tavoite vuoteen 2050 mennessä.

Laatimalla 100 prosenttisesti uusiutuvaan energiaan perustuvan suunnitelman Suomi voi siis olla yksi edelläkävijöistä. Suomen uusi energia- ja ilmastostrategia julkaistaan 24.11.

Marokko leikkasi fossiilisten polttoaineiden tukia ja lisää uusiutuvien määrää

Uusiutuvan energian ja varsinkin aurinkoenergian mahdollisuudet ovat suuret Afrikassa. Meneillään olevien ilmastoneuvotteluiden isäntämaa Marokko johtaa Afrikan maiden ilmastotoimia. Se on tehnyt merkittäviä investointeja uusiutuvaan energiaan ja asettanut kunnianhimoiset keskipitkän ja pitkän aikavälin ilmastotavoitteet. Marokko myös nosti ilmastolupaustaan ennen kokousta.

Salaheddine Mezouar, ilmastokokouksen marokkolainen puheenjohtaja, on kehottanut kaikkia maita tarttumaan uusiutuvan energian tarjoamiin mahdollisuuksiin.

"Uusiutuva energia ei pelkästään auta hillitsemään ilmastonmuutosta, vaan avaa oven kestävän kehityksen mukaisiin investointeihin, uusiin teollisuudenaloihin ja työpaikkoihin", Mezouar korosti.

Marokon nousu edelläkävijäksi on ollut nopea. Aiemmin sillä oli paljon fossiilisten polttoaineiden tukia ja 97 prosenttia energiantarpeesta täytettiin öljyllä. Muutos on alkanut vuoden 2009 jälkeen a se perustuu taloudellisiin syihin. Nyt fossiilisten polttoaineiden tukia on leikattu ja

Mielenosoittajat tuovat kasvot ilmastonmuutoksen vaikutuksille ja vaativat 1,5 asteen tavoitteen ottamista vakavasti. Kuva: Hanna Aho
aurinkoenergian hinnan romahtamisen seurauksena Marokko lisää aurinkoenergian määrää huomattavasti. Maahan rakennetaan maailman suurinta aurinkovoimalaa, jonka nettosähköteho tulee olemaan 500 megawattia (MW) vuoteen 2018 ja 2000 megawattia vuoteen 2020 mennessä. Vertailun vuoksi Olkiluoto kolmen sähköntuotannon odotetaan olevan aikanaan 1600 megawattia. Ouarzazate Noorin voimala vähentää maan hiilidioksidipäästöjä 3,7 miljoonalla tonnilla ja nostaa uusiutuvien osuuden Marokon sähkön tuotannosta 13 prosentista 42 prosenttiin. Marokon tavoitteena on tuottaa 52 prosenttia kaikesta energiastaan vuoteen 2030 mennessä uusiutuvilla.

Marokon siirtyminen uusiutuvaan energiaan ei ole ollut pelkkää riemuvoittoa. Esimerkiksi uuteen aurinkovoimalaan ja vesivoimahankkeisiin liittyy ympäristöhuolia sekä paikallisten ihmisten maaoikeudet, joita ei ole kaikissa tapauksissa kunnioitettu. Samalla kun uusiutuvan energian odotetaan parantavan työllisyyttä ja sähkönsaantia, hankkeissa tulee noudattaa samoja pelisääntöjä kuin missä tahansa muissakin projekteissa. Uusiutuvan energian lisäämisen tulee perustua kansalaisten vahvaan osallistumiseen ja omistajuuteen hankkeissa. Tämä tulisi muistaa ei pelkästään kehitysmaissa tai kehittyvissä maissa, mutta myös meillä Suomessa.

Lisätoimia tarvitaan – haitalliset vaikutukset näkyvät jo

Marokon ilmastokokous on vahvasti afrikkalainen, ja paikan päällä alueen haasteet sekä mahdollisuudet ovat hyvin selvät. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat vahvasti esillä, onhan kuivuus vaikuttanut viime vuosina eteläisen ja itäisen Afrikan lisäksi myös Marokon maatalouteen. Tänä vuonna sadon määrä tulee laskemaan arviolta 70 prosenttia edellisestä vuodesta. Ilmaston lämpenemisen vuoksi marrakechilaiset eivät enää juurikaan pääse laskettelemaan läheisille Atlasvuorille. Makeasta vedestä on pulaa ja veden saanti suhteessa bruttokansantuotteeseen on alle kolmannes vuoden 1960 tasosta. Kaupungin kaduilla aliravitsemus lyö vasten kasvoja.

Marokko panostaakin sopeutumiseen, ja se on arvioinut, että vuosien 2020 ja 2030 välillä vähintään 35 miljardia dollaria tarvitaan kansallisiin sopeutumiskuluihin. Isäntämaa julkaisi ilmastokokouksen alussa uuden kansainvälisen aloitteen ilmastonmuutokseen sopeutumisen vahvistamiseksi.

Viimeisiin päiviin asti ilmastoneuvotteluissa väännettäneen sopeutumisrahastosta, joka on erityisen tärkeä alati kasvavien sopeutumishaasteiden vuoksi. Jo olemassa olevan rahoitusinstrumentin jarruttaminen on harmillista, sillä esteet sen säilyttämiseksi ja uudelleen ohjaamiseksi Pariisin sopimuksen alla ovat lähinnä poliittiset. Hidastelu sopeutumisrahaston turvaamisessa on luonut neuvotteluihin huonoa henkeä.

Päästöjä vähennetään jo ympäri maailmaa, mutta todellinen systemaattinen työ alkaa globaalisti Pariisin sopimuksesta. Ratkaisuja päästövähennyksiin on olemassa jo paljon, mutta niiden leviäminen ympäri maailman on avainasemassa. Uusien innovaatioitakin tarvitaan, mutta vain 15 pohjoismaisen ratkaisun leviämisellä ympäri maailman, päästöt voisivat tippua Euroopan unionin päästöjen verran vuoteen 2030 mennessä osoittaa Sitran selvitys.

Marrakechin vanhankaupungin keskustassa torielämä on vilkasta koko päivän ajan. Kuva: Hanna Aho

Marrakechin ilmastokokouksessa 22 maata, Saksa, Peru, Norja, Yhdysvallat ja Kanada mukaan lukien, sekä 15 kaupunkia ja 200 yritystä julkaisivat vuoteen 2050 tähtäävät päästövähennysten tiekartat. Aloite on tärkeä, sillä tiekartan avulla katse on lopullisessa maalissa, mikä auttaa valitsemaan oikeat teknologiat tavoitteen saavuttamiseksi, kuten Saksan ympäristöministeri Jochen Flasbarth painotti. Päästövähennysten vauhdittamiseksi samanlaiset tiekartat tarvittaisiin kaikilta mailta, ja lisäksi niiden tulisi olla 1,5 asteen tavoitteen mukaisia.

Kanadan ympäristöministerin mukaan ilmastotyössä kannattaa ottaa oppia jääkiekkoilija Wayne Gretzkyltä: "On luisteltava sinne minne kiekko on menossa, ei sinne missä kiekko on ollut."

Energiamurrokseen ei suhtauduta enää välttämättömänä pakkona, vaikka se onkin myös sitä. Mutta ennen kaikkea se on mahdollisuus nykyistä parempaan tulevaisuuteen, kunhan siirtymä hoidetaan ympäristöä ja ihmisiä kunnioittaen. Meillä on unelma, josta kannattaa pitää kiinni.

Hanna Aho
Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija

18.11.2016

Katso Marrakechin kokouksen 100% Renewable Energy for 1.5°C -sivutapahtuman video.