Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi

Blogi

Villisika vai ei?

Tänä viikonloppuna villisiat saavat kyytiä. Maa ja metsätalousministeriö järjestää Suomen Metsästäjäliiton kanssa valtakunnallisen villisian metsästysviikonlopun 23.–25.2.2018.

Villisika vai ei? - Lue lisää...

Jatkuva kasvatus kiinnosti Lapin Metsätalouspäivillä

Rovaniemellä Lapin Metsätalouspäivillä keskusteltiin eilen metsätalouden kestävyydestä ja luonnon mahdollisuuksista selviytyä intensiivisten ja lisääntyvien hakkuiden seassa. Jatkuvan kasvatus kiinnosti osallistujia.

Jatkuva kasvatus kiinnosti Lapin Metsätalouspäivillä - Lue lisää...

llmastokeskustelu takaisin raiteille ja metsään

Ilmastonmuutoksen hillintä on ratkaistava tässä ja nyt. Päätösten lykkääminen tai uuden teknologian varaan heittäytyminen eivät ole vaihtoehtoja, mutta ratkaisun avaimia voisivat tarjota metsät ja kohtuutalous, kirjoittaa suojeluasiantuntija Otto Bruun.

llmastokeskustelu takaisin raiteille ja metsään - Lue lisää...

Saimaannorppaa ei ole vielä pelastettu

Uutisissa on kerrottu saimaannorpan tilanteen kohentumisesta. Ilon aiheita toki on, mutta saimaannorppa on edelleen ja vielä pitkään erittäin uhanalainen, muistuttaa saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen.

Saimaannorppaa ei ole vielä pelastettu - Lue lisää...

Villiä villimpi Pohjola

Euroopanbiisoneita eli visenttejä ja villihevosia Suomeen? Maahamme on perustettu Rewilding Finland -työnimellä kulkeva järjestö. Sen tavoite on edistää entistä villimpää luontoa – ennallistamista ja myös meiltä kadonneiden lajien istuttamista.

Villiä villimpi Pohjola - Lue lisää...

Ympäristö ja yleisen edun valvonnan sietämätön keveys

Hallitus on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa isoja muutoksia viranomaisille kuuluvan yleisen ympäristöedun valvontaan. Julkisuudessa kuulee vain sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta, mutta maakuntauudistuksessa myös ympäristöhallinto menee kokonaan uusiksi.

Ympäristö ja yleisen edun valvonnan sietämätön keveys - Lue lisää...

Riekko teki sen - Ilmastoahdistus ja muovikääreen murtuminen

Ympäristön tuhoutumisen luoma ahdistus voi olla niin raju, että tunnetta voi verrata tukehtumiseen. Itsekin ilmastonmuutoksesta kirjan tehnyt Panu Pihkala pohtii blogikirjoituksessaan ympäristöahdistusta Hanna Nikkasen ja työryhmän toimittaman Hyvän sään aikana -teoksen kautta.

Riekko teki sen - Ilmastoahdistus ja muovikääreen murtuminen - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto vastustaa jyrkästi ahman tappolupia - vaihtoehtoja olisi

Ahman metsästys alkoi Suomessa vuosikymmenten tauon jälkeen viime talvena. Maa- ja metsätalousministeriö on esittänyt metsästyksen jatkamista tänäkin talvena. Suomen luonnonsuojeluliitto vastustaa ahman metsästystä, koska laji on erittäin uhanalainen. Myös muut ympäristöjärjestöt ovat vastustaneet jyrkästi Ahman metsästystä. Monta parempaa vaihtoehtoa on.

Luonnonsuojeluliitto vastustaa jyrkästi ahman tappolupia - vaihtoehtoja olisi - Lue lisää...

Kolme käännekohtaa ilmastopolitiikassa juuri nyt

Saksan Bonnin ilmastokokous pidettiin marraskuun alussa. Ilmastokokous valmisteli Pariisin sopimuksen toimeenpanoa. Samalla ilmastokokoukseen tiivistyi ilmaston kiihkeä syksy. Suojeluasiantuntija Otto Bruun avaa kolme ilmastopolitiikan käännekohtaa tältä syksyltä.

Kolme käännekohtaa ilmastopolitiikassa juuri nyt - Lue lisää...

Ympäristötiedon avoimuudelle tänään voitto!

Valtioneuvosto hyväksyi tänään lakimuutoksen koskien Suomen Metsäkeskuksen metsätietojärjestelmää. Muutos on erittäin tarpeellinen ja ollut tekeillä pitkään. Lakimuutoksella vastataan INSPIRE-direktiivin velvoitteisiin koskien ympäristötiedon avoimuutta. Suomi on saanut aiemmin komissiolta huomautuksen, sillä metsätiedon osalta ympäristötieto ei ole ollut riittävän avointa kansalaisille.

Ympäristötiedon avoimuudelle tänään voitto! - Lue lisää...

Sudenmetsästys tuomittiin oikeudessakin

Maa- ja metsätalousministeriön metsästykseen perustuva susipolitiikka on kärsinyt haaksirikon. Kannanhoidollinen metsästys ei lopettanut salametsästystä. Laillisen ja laittoman metsästyksen yhteismäärä on ollut liian suuri. Näin susikantamme on romahtanut lähes puoleen. Uusin naula MMM:n susipolitiikan arkkuun on Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös. Se kumosi Parikkalaan niin sanotuilla sosiaalisilla syillä annetun tappoluvan.

Sudenmetsästys tuomittiin oikeudessakin - Lue lisää...

Viisi virhettä ilmastoajattelussa, herra ministeri

Suomalainen biotalous esitetään ilmastoratkaisuna. Käytännössä biotalous on kuitenkin ajautumassa pahoihin uskottavuusongelmiin, koska metsäteollisuus ja suomalaispäättäjät haluavat vapauttaa biotalouden ilmastovastuusta.

Viisi virhettä ilmastoajattelussa, herra ministeri - Lue lisää...

Klassinen musiikki meni metsään

Metsät, järvet ja lintujen laulu ovat inspiroineet suomalaisen kulttuurin kulmakiviä, ja edelleen tänä päivänä luontomme on taitelijoille ehtymätön luovuuden lähde. Kuopiossa kuultiin lokakuun alussa paikallisten luontohelmikohteiden innoittamaa musiikkia konsertissa, joka jätti Riku Eskeliseen syvän vaikutuksen.

Klassinen musiikki meni metsään - Lue lisää...

Kaitasuo – valtakunnallisesti arvokas väliinputoaja

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen rajalla sijaitseva Kaitasuo on valtakunnallisesti arvokas kaksiosainen keidassuo, josta merkittävä osa on ojittamatonta. Nyt se ollaan menettämässä turpeenottoon.

Kaitasuo – valtakunnallisesti arvokas väliinputoaja - Lue lisää...

6 syytä puolustaa ilmastoa Euroopan parlamentin LULUCF-päätöksessä

Euroopan parlamentti äänestää näillä näkymin 13.9. siitä, miten maankäytön ja metsien käytön ilmastovaikutus huomioidaan jatkossa EU:n ilmastopolitiikassa. Jäsenmaiden ympäristöministerit yrittävät sopia omasta kannastaan kokouksessaan 13. lokakuuta. Luonnonsuojeluliitto kokosi tärkeimmät syyt puolustaa ilmastoa näissä päätöksissä.

6 syytä puolustaa ilmastoa Euroopan parlamentin LULUCF-päätöksessä - Lue lisää...

Kalat ja riista – hyvää ja huonoa

Luonnonsuojelujärjestön vuodenaikaiskiertoon kuuluvat riista- ja kalastuskiintiölausunnot. Ne tulevat usein kesäloma-aikaan. Se ei kuitenkaan ole maa- ja metsätalousministeriön ilkeyttä. Näin saadaan usein tuoreimmat laskentatiedot päätöksenteon pohjaksi.

Kalat ja riista – hyvää ja huonoa - Lue lisää...

Yva on hyvä – ja nyt entistä parempi

Joskus kuulee epäilyä siitä onko ympäristövaikutusten arvioinnilla merkitystä. Paras todistus yvan arvosta on kuitenkin se into, jolla jotkut elinkeinoelämän toimijat yrittävät päästä siitä eroon. Uusien EU-muutosten jälkeen yva kun on vielä entistä parempi.

Yva on hyvä – ja nyt entistä parempi - Lue lisää...

EU antoi kolme juhannuslahjaa luonnolle

Euroopan unioni teki juhannuksen alla kolme hyvää luonnonsuojelupäätöstä. Luontodirektiivien toimeenpanoa tehostetaan, vieraslajien luetteloa täydennetään ja maatalouden ekologisten alojen myrkyttäminen kielletään.

EU antoi kolme juhannuslahjaa luonnolle - Lue lisää...

Bioaika tekee metsästä tehtaan

Luonnonsuojeluliiton suojeluvastaava Paloma Hannonen tutustui metsäsektorin järjestämään Bioaika-kiertueeseen, jossa nuorille esitellään biotalouden tuotteita. "Tälläkö nyt myydään suomalaisille ennätyssuuret hakkuumäärät, retkipaikkojen hävittäminen, lisääntyvä lannoitus ja ojittaminen?", Hannonen kysyy.

Bioaika tekee metsästä tehtaan - Lue lisää...

Sulavan jään lapset

Apukinospesästä löytyvä yllätys nostaa kyyneleet silmiin. Kelluntapuvullekin tulee käyttöä. Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piirin aluepäällikkö Anna Vuori kertoo blogissa, millaista oli olla ensimmäistä kertaa mukana saimaannorppien pesänlaskennoissa. Mukana opastamassa oli saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Sulavan jään lapset - Lue lisää...

Kunnat haastavat ilmastolamaannuksen - onko seuraavaksi sinun kotikuntasi vuoro?

Suomalaisten kuntien tekemä ilmastotyö osoittaa että ilmastokriisiä kiihdyttäviä päästöjä voi vähentää nopeasti – jopa riittävän nopeasti Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Paikalliset aloitteet osoittavat että kuntavaalit ovat myös ilmastovaalit.

Kunnat haastavat ilmastolamaannuksen - onko seuraavaksi sinun kotikuntasi vuoro? - Lue lisää...

Ympäristökasvatus kunniaan kuntavaaleissa

Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen kertoo nuoruuden hihamerkistä ja ympäristökasvatuksen merkityksestä.

Ympäristökasvatus kunniaan kuntavaaleissa - Lue lisää...

Metsät ovat sielumme maisema

Vaalikoneissa ja suurissa vaalikeskusteluissa ei luonto näy oikeastaan lainkaan. Tai jos näkyy, se on automaattisesti asetettu vastakkain työpaikkojen ja elinkeinojen kanssa. Kuitenkaan maailmassa, jossa taivaan alla on vain tyhjää, ei kukoista yksikään elinkeino. Elämämme rakentuu luonnolle, sen toiminnalle ja sen tuotteille. On hämmentävän lyhytnäköistä rakentaa maailmaa huomioimatta tätä.

Metsät ovat sielumme maisema - Lue lisää...

Kuntavaalit ovat ympäristövaalit

Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistolan mielestä jokaisen luonnonsuojelijan kannattaa äänestää kuntavaaleissa. Kuntien tehtävien muuten vähetessä ympäristöasioiden suhteellinen merkitys nimittäin kasvaa. Äänestämällä jokainen voi vaikuttaa oman lähiluontonsa kaavoitukseen, kunnan metsien hakkuisiin tai suojeluun Suomi 100 -suojelualueena. Kunta vaikuttaa ympäristöön merkittävästi myös energiaratkaisuilla, julkisilla hankinnoilla ja ympäristökasvatuksella.

Kuntavaalit ovat ympäristövaalit - Lue lisää...

Vakaa ilmasto tarvitsee viilentäviä metsiä – ei tilastokikkailua

"Metsien käytön ilmastovaikutukset on otettava vihdoin huomioon. Siksi vaikutukset täytyy saada näkyviin ja hiilinieluilla tilastokikkailun on loputtava", bloggaa suojeluasiantuntija Otto Bruun Brysselistä, jossa Luonnonsuojeluliitto on mukana järjestämässä tapahtumaa metsien käytön ilmastovaikutuksesta Euroopan parlamentissa.

Vakaa ilmasto tarvitsee viilentäviä metsiä – ei tilastokikkailua - Lue lisää...

Koskiensuojelulaki tänään 30 vuotta

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä kertaa 1.2.2017 kolmekymmentä vuotta täyttävän koskiensuojelulain kuohuja ja merkitystä.

Koskiensuojelulaki tänään 30 vuotta - Lue lisää...

Ilmastonmuutos vaikeuttaa saimaannorppien synnytystä

Saimaalla on tänäkin talvena kolattu vapaaehtoisten voimin pesäkinoksia norpille. Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall osallistui kolaustalkoisiin ja bloggaa nyt ilmastonmuutoksen vaikutuksista saimaannorpan elämään.

Ilmastonmuutos vaikeuttaa saimaannorppien synnytystä - Lue lisää...

Mitä aluehallinnon uudistus tarkoittaa asiakaspalvelulle luonnonsuojelussa?

Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja havainnollistaa esimerkin avulla, miten pieneltä vaikuttava ympäristöhallinnon muutos menee metsään.

Mitä aluehallinnon uudistus tarkoittaa asiakaspalvelulle luonnonsuojelussa? - Lue lisää...

Huikea vuosikymmen luonnonsuojelun ytimessä

Tunteet ovat pinnassa, kun Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava käy läpi, mitä lähes vuosikymmenen kestäneen puheenjohtajakauden aikana on tapahtunut.

Huikea vuosikymmen luonnonsuojelun ytimessä - Lue lisää...