Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi

Blogi

Sulfaattipäästöt vesiin aiheuttavat vaaroja

MMT Helvi Heinonen-Tanski puntaroi sulfaattien vaikutuksia sisävesiimme. Hän on väitellyt tohtoriksi ympäristömikrobiologiasta ja opettanut sitä yliopistossa. Kuinka käy Kallaveden – ja mitä voimme oppia Ison veden takaa? Tervetuloa vesikemian oppitunnille!

Sulfaattipäästöt vesiin aiheuttavat vaaroja - Lue lisää...

Ole luonnonvoima

Kun toimiston seinät tuntuvat puristavilta eikä mielessä ole tilaa asioille eikä ihmisille, on aika antaa metsän hoitaa, kirjoittaa Paloma Hannonen.

Ole luonnonvoima - Lue lisää...

Nyt on ilmastobudjetin aika

Hallitus kokoontuu parhaillaan päättämään vuoden 2019 budjetista. Poikkeuksellisen levä- ja hellekesän jälkeen on vaikea ymmärtää, ettei valtiovarainministeriön pohjaesityksessä turpeen ja fossiilisen energian tukiin ole suunnitella leikkauksia. Sipilän hallituksen on nyt korkea aika leikata niitä tukia, jotka lisäävät päästöjä ja kiihdyttävät ilmastokriisiä.

Nyt on ilmastobudjetin aika - Lue lisää...

Kemikaalikuormituksen vähentäminen tulevaisuuden tärkeimpiä tavoitteita

Kertakäyttömuovien kulutuksen vähentäminen on syystäkin herättänyt viime aikoina keskustelua. Keväällä vietettiin muovitonta maaliskuuta, ja olemme jo vuodenvaihteesta lähtien nähneet EU-tasonkin toimia. Euroopan komissio julkaisi muovistrategian 16.1. Paikallistason toimien ja henkilökohtaisen muovinkulutuksen vähentämisen lisäksi olisi saatava koko muovi- ja kemianteollisuus kuriin säätelyllä ja lainsäädännöllä.

Kemikaalikuormituksen vähentäminen tulevaisuuden tärkeimpiä tavoitteita - Lue lisää...

Maatalouden ympäristörahat leikkuriin - tuleeko kiurusta Brexitin maksumies?

Maatalous on metsätalouden ohella luonnonsuojelumme pääkysymys. Euroopan unionin budjettileikkaukset uhkaavat kuitenkin syödä ympäristötukia.

Maatalouden ympäristörahat leikkuriin - tuleeko kiurusta Brexitin maksumies? - Lue lisää...

Uhanalaisten sorsien ja kosteikkojen suojelu etenee

Luonnonsuojeluliitto on iloinen, että allin, punasotkan ja tukkakoskelon rauhoitus etenee. Tänään maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö tiedottivat myös kosteikkojen ennallistamisen tarpeesta.

Uhanalaisten sorsien ja kosteikkojen suojelu etenee - Lue lisää...

Maakuntauudistus etenee - ympäristö putoamassa kyydistä

Ympäristöasioissa viranomaisten tehtävä on osaltaan varmistaa, että ympäristöpäätöksenteolle tyypilliset, erilaiset ja usein ristiriitaiset yhteiskunnalliset intressit tulevat päätöksenteossa asianmukaisesti huomioonotetuksi. Kyse on eduista, jotka ovat kaikille yhteisiä tai joilla ei ole puolestapuhujaa. Tämä tehtävä on nyt vaarassa.

Maakuntauudistus etenee - ympäristö putoamassa kyydistä - Lue lisää...

Hallituksen kehysriihi oli ympäristölle takatalvi

Suomen taloudella menee hyvin, joten nyt olisi hyvä aika pistää ympäristön kestävyysvaje kuntoon. Luonnon köyhtyminen pitää pysäyttää, vedet saada hyvään tilaan sekä ilmastonmuutosta pitää hillitä ja siihen sopeutua. Ympäristö jäi kuitenkin tappiolle Sipilän hallituksen viimeisessä kehysbudjetissa.

Hallituksen kehysriihi oli ympäristölle takatalvi - Lue lisää...

Luonnonsuojelukonflikteja vai niiden välttämistä?

Pitääkö luonnonsuojelussa välttää kiistoja vai ei? Tästä keskusteltiin "Saimaannorppa ja ihminen" -kirjan julkistusseminaarissa. Teos perustuu Minttu Jaakkolan Saimaalla tekemiin haastatteluihin. Lisäksi Timo Vuorisalo kirjoitti saimaannorpan suojelun historiasta ja Lasse Peltonen esitteli konfliktien ratkaisukeinoja.

Luonnonsuojelukonflikteja vai niiden välttämistä? - Lue lisää...

Irti turhasta muovista! 5 askelta viranomaiselle ja tavikselle

Muoviongelma on tunnustettu poliittisessa päätöksenteossa, ja moni haluaa myös arkivalinnoillaan vauhdittaa irtaantumista turhasta muovista. Suojelupäällikkö Jouni Nissinen kiteyttää 2 x 5 pointtia, joilla muovirasitusta voitaisiin vähentää tehokkaasti.

Irti turhasta muovista! 5 askelta viranomaiselle ja tavikselle - Lue lisää...

Villisika vai ei?

Tänä viikonloppuna villisiat saavat kyytiä. Maa ja metsätalousministeriö järjestää Suomen Metsästäjäliiton kanssa valtakunnallisen villisian metsästysviikonlopun 23.–25.2.2018.

Villisika vai ei? - Lue lisää...

Jatkuva kasvatus kiinnosti Lapin Metsätalouspäivillä

Rovaniemellä Lapin Metsätalouspäivillä keskusteltiin eilen metsätalouden kestävyydestä ja luonnon mahdollisuuksista selviytyä intensiivisten ja lisääntyvien hakkuiden seassa. Jatkuvan kasvatus kiinnosti osallistujia.

Jatkuva kasvatus kiinnosti Lapin Metsätalouspäivillä - Lue lisää...

llmastokeskustelu takaisin raiteille ja metsään

Ilmastonmuutoksen hillintä on ratkaistava tässä ja nyt. Päätösten lykkääminen tai uuden teknologian varaan heittäytyminen eivät ole vaihtoehtoja, mutta ratkaisun avaimia voisivat tarjota metsät ja kohtuutalous, kirjoittaa suojeluasiantuntija Otto Bruun.

llmastokeskustelu takaisin raiteille ja metsään - Lue lisää...

Saimaannorppaa ei ole vielä pelastettu

Uutisissa on kerrottu saimaannorpan tilanteen kohentumisesta. Ilon aiheita toki on, mutta saimaannorppa on edelleen ja vielä pitkään erittäin uhanalainen, muistuttaa saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen.

Saimaannorppaa ei ole vielä pelastettu - Lue lisää...

Villiä villimpi Pohjola

Euroopanbiisoneita eli visenttejä ja villihevosia Suomeen? Maahamme on perustettu Rewilding Finland -työnimellä kulkeva järjestö. Sen tavoite on edistää entistä villimpää luontoa – ennallistamista ja myös meiltä kadonneiden lajien istuttamista.

Villiä villimpi Pohjola - Lue lisää...

Ympäristö ja yleisen edun valvonnan sietämätön keveys

Hallitus on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa isoja muutoksia viranomaisille kuuluvan yleisen ympäristöedun valvontaan. Julkisuudessa kuulee vain sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta, mutta maakuntauudistuksessa myös ympäristöhallinto menee kokonaan uusiksi.

Ympäristö ja yleisen edun valvonnan sietämätön keveys - Lue lisää...

Riekko teki sen - Ilmastoahdistus ja muovikääreen murtuminen

Ympäristön tuhoutumisen luoma ahdistus voi olla niin raju, että tunnetta voi verrata tukehtumiseen. Itsekin ilmastonmuutoksesta kirjan tehnyt Panu Pihkala pohtii blogikirjoituksessaan ympäristöahdistusta Hanna Nikkasen ja työryhmän toimittaman Hyvän sään aikana -teoksen kautta.

Riekko teki sen - Ilmastoahdistus ja muovikääreen murtuminen - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto vastustaa jyrkästi ahman tappolupia - vaihtoehtoja olisi

Ahman metsästys alkoi Suomessa vuosikymmenten tauon jälkeen viime talvena. Maa- ja metsätalousministeriö on esittänyt metsästyksen jatkamista tänäkin talvena. Suomen luonnonsuojeluliitto vastustaa ahman metsästystä, koska laji on erittäin uhanalainen. Myös muut ympäristöjärjestöt ovat vastustaneet jyrkästi Ahman metsästystä. Monta parempaa vaihtoehtoa on.

Luonnonsuojeluliitto vastustaa jyrkästi ahman tappolupia - vaihtoehtoja olisi - Lue lisää...

Kolme käännekohtaa ilmastopolitiikassa juuri nyt

Saksan Bonnin ilmastokokous pidettiin marraskuun alussa. Ilmastokokous valmisteli Pariisin sopimuksen toimeenpanoa. Samalla ilmastokokoukseen tiivistyi ilmaston kiihkeä syksy. Suojeluasiantuntija Otto Bruun avaa kolme ilmastopolitiikan käännekohtaa tältä syksyltä.

Kolme käännekohtaa ilmastopolitiikassa juuri nyt - Lue lisää...

Ympäristötiedon avoimuudelle tänään voitto!

Valtioneuvosto hyväksyi tänään lakimuutoksen koskien Suomen Metsäkeskuksen metsätietojärjestelmää. Muutos on erittäin tarpeellinen ja ollut tekeillä pitkään. Lakimuutoksella vastataan INSPIRE-direktiivin velvoitteisiin koskien ympäristötiedon avoimuutta. Suomi on saanut aiemmin komissiolta huomautuksen, sillä metsätiedon osalta ympäristötieto ei ole ollut riittävän avointa kansalaisille.

Ympäristötiedon avoimuudelle tänään voitto! - Lue lisää...

Sudenmetsästys tuomittiin oikeudessakin

Maa- ja metsätalousministeriön metsästykseen perustuva susipolitiikka on kärsinyt haaksirikon. Kannanhoidollinen metsästys ei lopettanut salametsästystä. Laillisen ja laittoman metsästyksen yhteismäärä on ollut liian suuri. Näin susikantamme on romahtanut lähes puoleen. Uusin naula MMM:n susipolitiikan arkkuun on Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös. Se kumosi Parikkalaan niin sanotuilla sosiaalisilla syillä annetun tappoluvan.

Sudenmetsästys tuomittiin oikeudessakin - Lue lisää...

Viisi virhettä ilmastoajattelussa, herra ministeri

Suomalainen biotalous esitetään ilmastoratkaisuna. Käytännössä biotalous on kuitenkin ajautumassa pahoihin uskottavuusongelmiin, koska metsäteollisuus ja suomalaispäättäjät haluavat vapauttaa biotalouden ilmastovastuusta.

Viisi virhettä ilmastoajattelussa, herra ministeri - Lue lisää...

Klassinen musiikki meni metsään

Metsät, järvet ja lintujen laulu ovat inspiroineet suomalaisen kulttuurin kulmakiviä, ja edelleen tänä päivänä luontomme on taitelijoille ehtymätön luovuuden lähde. Kuopiossa kuultiin lokakuun alussa paikallisten luontohelmikohteiden innoittamaa musiikkia konsertissa, joka jätti Riku Eskeliseen syvän vaikutuksen.

Klassinen musiikki meni metsään - Lue lisää...

Kaitasuo – valtakunnallisesti arvokas väliinputoaja

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen rajalla sijaitseva Kaitasuo on valtakunnallisesti arvokas kaksiosainen keidassuo, josta merkittävä osa on ojittamatonta. Nyt se ollaan menettämässä turpeenottoon.

Kaitasuo – valtakunnallisesti arvokas väliinputoaja - Lue lisää...

6 syytä puolustaa ilmastoa Euroopan parlamentin LULUCF-päätöksessä

Euroopan parlamentti äänestää näillä näkymin 13.9. siitä, miten maankäytön ja metsien käytön ilmastovaikutus huomioidaan jatkossa EU:n ilmastopolitiikassa. Jäsenmaiden ympäristöministerit yrittävät sopia omasta kannastaan kokouksessaan 13. lokakuuta. Luonnonsuojeluliitto kokosi tärkeimmät syyt puolustaa ilmastoa näissä päätöksissä.

6 syytä puolustaa ilmastoa Euroopan parlamentin LULUCF-päätöksessä - Lue lisää...

Kalat ja riista – hyvää ja huonoa

Luonnonsuojelujärjestön vuodenaikaiskiertoon kuuluvat riista- ja kalastuskiintiölausunnot. Ne tulevat usein kesäloma-aikaan. Se ei kuitenkaan ole maa- ja metsätalousministeriön ilkeyttä. Näin saadaan usein tuoreimmat laskentatiedot päätöksenteon pohjaksi.

Kalat ja riista – hyvää ja huonoa - Lue lisää...

Yva on hyvä – ja nyt entistä parempi

Joskus kuulee epäilyä siitä onko ympäristövaikutusten arvioinnilla merkitystä. Paras todistus yvan arvosta on kuitenkin se into, jolla jotkut elinkeinoelämän toimijat yrittävät päästä siitä eroon. Uusien EU-muutosten jälkeen yva kun on vielä entistä parempi.

Yva on hyvä – ja nyt entistä parempi - Lue lisää...

EU antoi kolme juhannuslahjaa luonnolle

Euroopan unioni teki juhannuksen alla kolme hyvää luonnonsuojelupäätöstä. Luontodirektiivien toimeenpanoa tehostetaan, vieraslajien luetteloa täydennetään ja maatalouden ekologisten alojen myrkyttäminen kielletään.

EU antoi kolme juhannuslahjaa luonnolle - Lue lisää...

Bioaika tekee metsästä tehtaan

Luonnonsuojeluliiton suojeluvastaava Paloma Hannonen tutustui metsäsektorin järjestämään Bioaika-kiertueeseen, jossa nuorille esitellään biotalouden tuotteita. "Tälläkö nyt myydään suomalaisille ennätyssuuret hakkuumäärät, retkipaikkojen hävittäminen, lisääntyvä lannoitus ja ojittaminen?", Hannonen kysyy.

Bioaika tekee metsästä tehtaan - Lue lisää...