Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Ajankohtaista ympäri maata

Ajankohtaista ympäri maata

Uutisia Luonnonsuojeluliiton toiminnasta koko Suomessa - myös luonnonsuojelupiireissä ja paikallisyhdistyksissä.

Lintuvesien suojelumääräyksiin tulee lisätä matalalentokiellot

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri on esittänyt ympäristöministeriölle matalalentokieltojen lisäämistä tärkeimpien lintuvesien suojelumääräyksiin. Kuumailmapallolla tai lentokoneilla matalalla lentäminen säikyttää lintuja. Silloin pesintä voi häiriintyä ja poikaset joutua petojen suuhun.

Lintuvesien suojelumääräyksiin tulee lisätä matalalentokiellot - Lue lisää...

Avohakkuumetsätalous kuormittaa vesistöjämme

Avohakkuumetsätalous kuormittaa vesistöjämme

Kesäisin ihmiset suuntaavat mökeille ja retkille vesistöjen äärelle. Moni helteeltä helpotusta etsivä on törmännyt sameisiin ja leväisiin vesiin.

Avohakkuumetsätalous kuormittaa vesistöjämme - Lue lisää...

Kemijoella soudetaan Sierilän vesivoimalaitoksen rakentamista vastaan

Kemijoella soudetaan Sierilän vesivoimalaitoksen rakentamista vastaan

20.-21.7.2018 järjestettävässä tapahtumassa soudetaan helteisessä säässä Vanttauskoskelta Oikaraisen kylään, missä tapahtuma päättyy Marjetantorin kylätapahtumaan.

Kemijoella soudetaan Sierilän vesivoimalaitoksen rakentamista vastaan - Lue lisää...

Hoidetuista perinnemaisemista iloitsevat sekä luonto että retkeilijät!

Suomen luonnonsuojeluliiton Suur-Savon yhdistys ylläpitää kahta hoidettua niittymaisemaa Mikkelissä. Riutan niittyä laiduntavat parhaillaan lampaat ja Sairilan niittyä hoidetaan niittämällä.

Hoidetuista perinnemaisemista iloitsevat sekä luonto että retkeilijät! - Lue lisää...

Retkeilyn uusi tuleminen näkyy Pallaksella

Retkeilyn uusi tuleminen näkyy Pallaksella

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoin tänä vuonna täyttää 80 vuotta Suomen ensimmäiset kansallispuistot. Kävijämäärältään suosituin niistä on tunturikohteiden klassikko, Pallas.

Retkeilyn uusi tuleminen näkyy Pallaksella - Lue lisää...

Suomen luonnon päivää 25.8. juhlistetaan näkyvästi Turussa

Suomen luonnon päivää 25.8. juhlistetaan näkyvästi Turussa

Elokuussa jo kuudetta kertaa järjestettävä Suomen luonnon päivä tarjoaa jälleen kaikille avoimia yleisötapahtumia ympäri maan. Turussa päivää vietetään 80-vuotiaan Suomen luonnonsuojeluliiton kunniaksi.

Suomen luonnon päivää 25.8. juhlistetaan näkyvästi Turussa - Lue lisää...

Adressin Kauppi-Niihaman metsien puolesta allekirjoitti 7400 ihmistä

Kauppi-Niihama halutaan pitää metsänä ja yleisessä virkistyskäytössä. Adressin metsän puolesta allekirjoitti 7400 ihmistä. Adressi luovutettiin Tampereen kaupungin apulaispormestari Aleksi Jäntille ja yhdyskuntalautakunnalle 12.6.

Adressin Kauppi-Niihaman metsien puolesta allekirjoitti 7400 ihmistä - Lue lisää...

Kauppi-Niihama halutaan pitää metsänä ja yleisessä virkistyskäytössä - Adressin metsän puolesta allekirjoitti 7400 ihmistä

Noin 7400 ihmistä allekirjoitti adressin, jolla Tampereen kaupunkia vaaditaan säästämään Kauppi-Niihaman ulkoilu- ja virkistysmetsäalue rakentamiselta sekä Ruotulan golfkentän laajentamiselta tai siirtämiseltä. Adressin taustalla ovat Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) Pirkanmaan piiri, SLL:n Tampereen yhdistys ja Luonto-Liiton Hämeen piiri. Adressiin kerättiin nimiä vajaat kaksi kuukautta ja se luovutetaan Tampereen kaupungin apulaispormestari Aleksi Jäntille ja yhdyskuntalautakunnalle tänään 12.6.

Kauppi-Niihama halutaan pitää metsänä ja yleisessä virkistyskäytössä - Adressin metsän puolesta allekirjoitti 7400 ihmistä - Lue lisää...

Vaikuta vesien hoitoon!

Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen kertoi ajankohtaisesta vesienhoidon kuulemisesta.

Vaikuta vesien hoitoon! - Lue lisää...

Hiilipörssi avautuu - uusi alku tuhotuille soille

Hiilipörssi avautuu - uusi alku tuhotuille soille

Suomen luonnonsuojeluliitto avaa 25.5.2018 Hiilipörssin. Se on kauppapaikka, jossa voi maksaa ojitetun suon ennallistamisesta ja kompensoida näin omaa hiilijalanjälkeään. Avajaisia vietetään Pohjanmaan Lestijärvellä, jossa sijaitsee ensimmäinen ennallistettava suo.

Hiilipörssi avautuu - uusi alku tuhotuille soille - Lue lisää...

Metsiin rakentamista vähennettävä Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavassa

Espoon uusi yleiskaavaluonnos ei säilytä tärkeitä luontoalueita riittävästi, jotta alkuperäisluonnon häviäminen kasvavassa väestöpaineessa saataisiin hallintaan. Uhattuina ovat monet Nuuksion järviylängön ja sen lähistön metsät. Luontojärjestöt jättivät mielipiteensä Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan eli POKEn luonnokseen 3. toukokuuta.

Metsiin rakentamista vähennettävä Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavassa - Lue lisää...

Tunnista ja kitke haitallisen vieraskasvin taimet

Alkukesä on otollista aikaa havainnoida haitallisten vieraskasvilajien taimien nousua. Esimerkiksi jättipalsamin ja jättiputken taimet on mahdollista tunnistaa jo nuorena, jolloin niiden tuhoaminen on helpointa.

Tunnista ja kitke haitallisen vieraskasvin taimet - Lue lisää...

Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite antaa suomalaisille tilaisuuden vaatia avohakkuista luopumista valtion metsissä - Pirkanmaan osalta kampanja käynnistyy Tampereen Keskustorilla klo 11

Ympäristöjärjestöt Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, BirdLife Suomi, Luonto-Liitto ja Natur och Miljö käynnistävät tänään torstaina kansalaisaloitekampanjan, joka tähtää avohakkuiden kieltämiseen valtion metsissä eli kaikkien suomalaisten yhteisissä metsissä. Aloitteella tavoitellaan parannusta metsäluonnon heikentyvään tilaan ja siirtymistä kestävämpien menetelmien käyttöön.

Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite antaa suomalaisille tilaisuuden vaatia avohakkuista luopumista valtion metsissä - Pirkanmaan osalta kampanja käynnistyy Tampereen Keskustorilla klo 11 - Lue lisää...

Joutsijärven alue tulee säilyttää monipuolisena ja luonnoltaan monimuotoisena retkikohteena

Porin kaupunki on suunnitellut omistamiinsa Joutsijärven alueen metsiin hakkuita. Nyt on käynnistymässä Vasonniemen aluetta koskevat harvennushakkuut. Satakunnan luonnonsuojelupiiri vastustaa jyrkästi kaikkia Joutsijärven alueelle suunniteltavia hakkuita.

Joutsijärven alue tulee säilyttää monipuolisena ja luonnoltaan monimuotoisena retkikohteena - Lue lisää...

Maakuntauudistus hajottaisi ympäristöhallinnon

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä maakuntauudistus tulee siirtää ympäristösyistä uudelleen valmisteltavaksi. Hallituksen esitys hajottaisi valtion alueellisen ympäristöhallinnon tehottomasti. Lisäksi valtion ympäristörahoja siirtyisi maakuntiin siten, että ne voisivat ohjautua jopa ympäristölle haitallisiin hankkeisiin.

Maakuntauudistus hajottaisi ympäristöhallinnon - Lue lisää...

Uudenmaan metsien käyttöön kaivataan kestävyyttä lisääviä muutoksia

Uudenmaan metsien käyttöön kaivataan kestävyyttä lisääviä muutoksia

Uudenmaan metsät ovat tärkeitä luonnolle ja kasvavan väestön virkistykselle. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri on tehnyt kymmenen esitystä maakunnan metsien suojelun ja hoidon parantamiseksi.

Uudenmaan metsien käyttöön kaivataan kestävyyttä lisääviä muutoksia - Lue lisää...

EU-selvitys paljastaa: Suomen luonnonsuojelurahoitus puutteellista

EU-selvitys paljastaa: Suomen luonnonsuojelurahoitus puutteellista

Euroopan luonto köyhtyy, koska jäsenmaat eivät ole onnistuneet EU:n luonnonsuojelusäädösten toimeenpanossa. Näin todetaan juuri julkaistussa eurooppalaisessa selvityksessä. Suomessa suurin puute on luonnonsuojelun rahoitus.

EU-selvitys paljastaa: Suomen luonnonsuojelurahoitus puutteellista - Lue lisää...

Ei hakata vaan halataan – mitali ympäristökasvatuksen kehittäjälle

Ei hakata vaan halataan – mitali ympäristökasvatuksen kehittäjälle

Luonnonsuojeluliiton harvinainen mitali luovutettiin Suonenjoen kevätvaltuustossa Tarja Heikkoselle Riihimäeltä ja Helvi-Heinonen Tanskille Kuopiosta. Mitali on liiton korkein kunnianosoitus. Se myönnetään pitkästä ja erittäin ansiokkaasta luonnonsuojelijan urasta.

Ei hakata vaan halataan – mitali ympäristökasvatuksen kehittäjälle - Lue lisää...

Kohta palaa, liity mukaan

Kintulammin suojelun myötä alueella alkaa luonnon ennallistamistoimet: soiden ennallistaminen, lahopuiden lisääminen, metsien ennallistaminen polttamalla, jne. Nyt kerätään vapaaehtoisryhmää, joka kouluttautuisi Luonnonsuojeluliitto Tampereen kautta ennallistamispolttoihin. Kyseessä on sekä Villi Vyöhykkeen että SLL:n Pirkanmaan piirin ja Tampereen yhdistyksen yhteinen ennallistamisryhmä.

Kohta palaa, liity mukaan - Lue lisää...

Valtiollinen valuvika uhkaa ympäristöä

Valtiollinen valuvika uhkaa ympäristöä

Maakuntauudistuksen myötä Juha Sipilän (kesk.) hallitus haluaisi heikentää Suomessa yleisen edun valvontaa ympäristöasioissa ja poistaa valtiolta kaavoituksen yleisen laillisuusvalvonnan. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää lakiehdotusta vakavasti puutteellisena. Lakiesitys on paraikaa eduskunnan käsittelyssä.

Valtiollinen valuvika uhkaa ympäristöä - Lue lisää...

Maahanmuuttajat oppivat suomen kieltä luonnonhoitotapahtumissa

Kotouttavaa luonnonhoitoa Pirkanmaalla (Kolu) -hankkeen toinen maastokausi käynnistyi viikko sitten Tampereella Vattulan kylässä.

Maahanmuuttajat oppivat suomen kieltä luonnonhoitotapahtumissa - Lue lisää...

Malmia korvaavia lentokenttiä rakennetaan ilman lupia Mäntsälässä ja Pyhtäällä

Luonnonsuojelijat arvostelevat Mäntsälän ja Pyhtään lentokenttähankkeita. Kenttiä jo rakennetaan ilman lainvoimaisia lupia ja kaavoja. Uudet lentopaikat liittyvät osin Malmin lentokentän lopettamiseen. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä lentokentille pitäisi etsiä mahdollisimman haitattomat sijoituspaikat maakuntakaavan ja ympäristövaikutusten arvioinnin avulla.

Malmia korvaavia lentokenttiä rakennetaan ilman lupia Mäntsälässä ja Pyhtäällä - Lue lisää...