Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luontokadon aikakaudella katoaa myös luonto-osaaminen

Ketokasveja. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Elämme luontokadon aikaa. Luontoa tuhotaan valtavalla skaalalla niin meillä kuin maailmalla, mutta ainakin joissain asioissa on myös edistytty – luontokadosta puhutaan yhteiskunnallisessa keskustelussa aivan eri mittakaavassa kuin aikaisemmin. Ehkä pääsemme lopulta sanoista tekoihin, ja esimerkiksi uhanalaisten lajien osuus koko Suomen lajistosta lähtee laskuun.

Teksti  Niko Johansson

Välillä luontokadon aikakaudella tuntuu, että myös kansalaisten luonto-osaaminen katoaa vähitellen. Oli kyse sitten lajintuntemustaidoista tai ihan vaan lähiluonnon arvostamisesta, tuntuu että osa kansasta on vieraantunut luonnosta entisestään. Se on sääli.

Päinvastaistakin kehitystä onneksi näkyy. Luonto-osaamisen ja luontokokemusten jakaminen on nyt helpompaa kuin koskaan. Uuden kirjallisuuden ja määritysoppaiden, sosiaalisen median, iNaturalistin ja Suomen Lajitietokeskuksen myötä luontoharrastukseen tarttuminen on helppoa – ehkä helpompaa kuin koskaan. Ei muuta kuin harrastamaan vaikka sarakasveja, vesiperhosia tai limasieniä.

Lisäksi luontoharrastusyhteisö on voimissaan. Esimerkkinä tästä on 19.6. järjestettävä Luonnonkukkien päivä, jolloin järjestetään luonnonkukkaretkiä ympäri maata. Kannattaa osallistua, muistella kouluaikojen kasvitieteen oppeja ja terästää omia luonto-osaamistaitojaan. Muutetaan luontokadon aikakausi luonto-osaamisen aikakaudeksi, yksi luontoretki kerrallaan.

 

Niko Johansson
Väitöskirjatutkija
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS – Kasvitieteen yksikkö
Helsingin yliopisto

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa