Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lintuperhe viihtyy uudessa kodissa, kunhan perusasiat ovat kunnossa – 5 x pönttömoka

Yksi helpoimmista ja palkitsevimmista tavoista auttaa lähiluontoa on ripustaa pönttöjä pesäpulasta kärsiville linnuille. Jotta pönttö olisi oikea lintukoto, niin vältä seuraavia mokia.

Kuvassa lintu katsoo ulos linnunpöntöstä.
Linnunpöntön rakentamisessa on syytä muistaa muutama perusasia, jotta linnuilla on hyvä olla. Esimerkiksi pöntön seinien halkeamat kannattaa tukkia silikonilla, jotta linnun jalka ei jää niihin kiinni. Kuva: Lasse Ylisaari

1. Sottapytyn pönttö

Yleisin moka linnunpönttöjen ripustamisessa on unohtaa tyhjentää ja siivota lintujen kodit. Suurin osa linnuista ei nimittäin osaa tyhjentää pönttöä vanhoista pesätarvikkeista. Lintuja vaivaavat lintukirput odottavat uusia asukkaita pesätarvikkeissa hyppien innosta.
Tyhjennys kannattaakin tehdä talvipakkasilla, jotta kirput eivät hypi siivoajan niskaan. Tyhjennyksen yhteydessä pöntön kiinnitys kannattaa varmistaa ja pönttöä vähän nostaa ylöspäin, ettei kiinnityslanka pureudu puun sisään.

Siivottavuuden takia pönttö kannattaa rakentaa avattavaksi. Niitä ei myöskään tarvitse kiinnittää niin korkealle, että tarvitaan palokunta hakemaan siivoajan pois puusta.

Kuvassa näkyy linnunpönttö, jonka yksi seinistä on kääntynyt auki.
Linnunpönttö kannattaa siivota syksyllä tai talvella, jotta keväällä pöntössä on tilaa uudelle lintuperheen pesälle. Helposti avautuvat seinä auttaa pöntön tyhjentämisessä. Kuva: Philippe Put / Flickr (CC BY-ND 2.0)

2. Vesivahinkoinen homekoti

Rakentamisessa kannattaa pitää mielessä homekotien ongelmat. On nimittäin tärkeätä, että linnunpoikaset pysyvät kuivina. Märkä pesä kylmettää poikaset nopeasti.
Sade huomioidaan pönttöjen teossa kahdella tavalla. Ensiksikin tulee ennaltaehkäistä, ettei vettä pääsisi pöntön sisälle. Ehjä katto ja leveät räystäät pitävät sateen loitolla. Katossa tulee olla kallistus eteenpäin, jottei vesi valu pöntön takaseinää kastamaan ja näin lahottamaan sitä. Katto ja pohja kannattaa tehdä vesi- eli filmivanerista, joka ei ime vettä itseensä.

Lisäksi pöntön viemäröinti pitää olla kunnossa. Pohja tulee upottaa seinien sisälle, ettei vesi jäisi seisomaan pohjan ja seinien väliin. Siihen kannattaa porata jokaiseen kulmaan riittävän isot reiät veden poistumista varten. Näillä keinoilla pienet linnunalut pysyvät kuivina ja lintujen koti asumiskunnossa.

Kuvassa on vanha linnunpönttö lumisessa maisemassa.
Vesivahingon vaara. Jos pohja ei ole sijoitettu seinien sisälle, vesi ei valu pois pöntöstä. Myös linnut arvostavat kuivaa ja siistiä kotia. Kuva: MMV FI/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

3. Kuoleman loukku

Huonosti tehty pönttö voi olla asukkaalle kohtalokas. Pöntön etuseinä tuleekin rakentaa yhdestä laudasta. Kahden laudan väliin jäävä rako on poikasten jaloille vaarallinen ansa. Kaikki pöntössä olevat halkeamat ja raot, joihin linnun jalka tai kynsi voi takertua, tilkitään silikonilla.

Peltiaukon reunat kannattaa myös viilata tasaiseksi, etteivät lintujen jalat tai höyhenet takertuisi kiinni.

Jos suuaukkoon kiinnittää suojapellin, tulee se kiinnittää tiukasti, jotta pellin ja puun väliin ei jää rakoa. Rakoon voi laittaa silikonia. Peltiaukon reunat kannattaa myös viilata tasaiseksi, etteivät lintujen jalat tai höyhenet takertuisi kiinni.

Lisäksi hennoilla jaloilla pöntöstä ulospääsy voi olla ylitsepääsemätön haaste, jos pönttö on tehty hienoksi höylätystä laudasta tai muusta liukkaasta materiaalista.

4. Pesärosvon ravintola

Hauskalta näyttävä istumaorsi pöntön suuaukon alla helpottaa pesärosvojen työtä eikä hyödytä itse asukkia. Jos haluat pitää oravan poissa pöntöstä, kiinnitä suojapelti pönttöön. Se on kiinnitettävä tiukasti lentoaukkoon.
Tikkoja eivät suuaukkojen suojapellitkään pidätä, koska ne voivat hakata tiensä läpi sivuseinän tai pohjan kautta. Jos pöntön puuaines on vanhaa tai kostunutta, käpytikka hakkaa tunnissa itselleen reitin sisälle. Pönttö kannattaa siis pitää kunnossa.

Pahin lintujen vihollinen pihapiireissä on kuitenkin kotikissa. Luonnonystävä ei päästä kissaansa vapaaksi.

Kuvassa on kissa linnunpöntön katolla.
Kissa syövät joka vuosi valtavasti lintuja. Sen takia kissoja ei tulisi pitää vapaana. Kuva: Jonas-Löwgren / Flickr (CC-BY-2.0)

5. Muovinen teknokoti

Lintumaailmassa ei moderneista materiaaleista rakennetuista design-kodeista juuri välitetä. Puukoti pysyy suosikkina vuosikymmenestä toiseen.
Muovista rakennetut linnunpöntöt kylmenevät puuta helpommin viileillä keleillä ja kuumenevat kesällä varsinkin, jos materiaali on tummaa. Kesällä pienet poikaset ovat vaarassa läkähtyä. Poikasten on myös vaikea päästä muovipöntöstä ulos, koska sen sisäseinä on niin liukas.

Mutta ei huolta. Ohjeita seuraamalla pönttöily on selkeää puuhaa.
BirdLifen linnunpönttöjen rakennusohjeet.
Tringan verkkosivuilla on kattavaa tietoa linnunpöntöistä ja niiden rakentamisesta.
Linnunpöntön mittoja ja ripustuskorkeuksia.
Ja monia muita sivuja! Voit pyytää apua myös Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa