Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kestävän kaivostoiminnan verkoston julkaisema vas­tuul­li­suus­jär­jes­tel­mä on askel parempaan, mutta ei vähennä tarvetta kai­vos­lain­sää­dän­nön tiukentamiselle

Kestävän kaivostoiminnan verkosto julkaisi torstaina kaivosyhtiöiden vastuullisuuden mittaamiseen ja kehittämiseen luodun vastuullisuusjärjestelmänsä ensimmäiset tulokset. Luonnonsuojeluliiton mukaan vapaaehtoisuuteen perustuva vastuullisuusjärjestelmä ei korvaa tarvetta kaivosyhtiöiden sitovalle sääntelylle, sillä sitä ei ole kaikkien pakko noudattaa. Liitto kiirehtii kaivoslain ympäristöasioiden parantamista.

Kuva: Mika Maliniemi / Aviation Studio / Suomen Luonto

Torstaina julkaistun vastuullisuusjärjestelmän mittariston tavoitteena on kuvata kaivosten vastuullisuutta muun muassa vesienhallinnan, energiatehokkuuden ja sidosryhmäyhteistyön näkökulmista.

“On hyvä, että kaivosyhtiöt pyrkivät kehittämään toimintansa vastuullisuutta. Vastuulliselle kaivostoiminnalle tulee kuitenkin asettaa nykyistä korkeammat vähimmäiskriteerit myös sitovan lainsäädännön kautta. Silloin niitä noudattaisivat kaikki kaivokset, eivät vain parhaat”, toteaa ympäristöpäällikkö ja väliaikainen toiminnanjohtaja Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Parempi kaivoslainsäädäntö mahdollistaisi reilun pelikentän kaikille kaivoksille, huomauttaa ympäristöjuristi Matti Kattainen.

”Luonnonsuojeluliitto kiirehtii ympäristönsuojelukriteerien tiukentamista parhaillaan valmisteilla olevaan lakiluonnokseen, jotta lakiuudistus saataisiin maaliin mahdollisimman pian.”

Kestävän kaivostoiminnan verkoston julkistustilaisuudessa korostettiin, että yhtiöiden vastuullisuus ylittää monilta osin kaivoslainsäädännön yhtiöille asettamat vaatimukset.

Kaivoskoordinaattori Anna Pulkka painottaa, että edes nyt arvioiduilla viidellä kaivoksella kaikilla ei ole puhtaat paperit viime vuosilta.

“Tämä osoittaa, ettei kaivosten sääntely ole toistaiseksi riittävällä tasolla.”

Esimerkiksi Euroopan suurinta kultakaivosta Kittilässä pyörittävä Agnico Eagle nousi otsikoihin kesällä 2020, kun Lapin Kansa uutisoi yhtiön johtaneen jätevesiään läheiseen Seurujokeen kymmenen vuoden ajan. Yhtiö sai 2019 uuden ympäristöluvan Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta siitä huolimatta, että aluehallintovirasto totesi myöntämässään luvassa yhtiön kuivatusvesien määrän olleen 2013 lähtien suurempi kuin hakija on lupahakemuksessaan arvioinut.

Kestävän kaivostoiminnan verkostosta on lähtenyt kaksi tärkeää sidosryhmien edustajaa, Saamelaiskäräjät ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Liitto perusteli lähtöpäätöstä sillä, ettei verkosto ole pystynyt riittävästi edistämään kaivostoiminnan kestävyyttä käytännössä.

 

Lisätiedot:

Tapani Veistola, ympäristöpäällikkö ja väliaikainen toiminnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi
Matti Kattainen, ympäristöjuristi, p. 044 7785 013, matti.kattainen(a)sll.fi
Anna Pulkka, kaivoskoordinaattori, p. 044 493 45 08, anna.pulkka(a)sll.fi

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa