Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Vesi on elinehtomme

Vesimerkillistä-podcastin tekijät Silja Kononen ja Johanna Viitanen
Silja Kononen (vas.) ja Johanna Viitanen käsikirjoittivat ja toteuttivat Vesimerkillistä-podcastin osana luonto- ja ympäristöalan tutkintoaan. Korona-ajan merkillisyyksistä johtuen työtoverit eivät ole vielä tavanneet elävässä elämässä.

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen piirin tuottama Vesimerkillistä on Suomen ensimmäinen vesiensuojeluaiheinen podcast.

Teksti Milja Parviainen, kuvat Marjut Vuotila ja Johanna Viitanen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2021

Vuosi sitten Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin aluesihteerillä Ina Rosbergillä oli pulma: korona oli laittanut Freshabit-hankkeen järvikoulut jäihin ja hankerahaa uhkasi jäädä käyttämättä.

”Otin yhteyttä Hyriaan ja tarjosin luonto- ja ympäristöalan opiskelijoille mahdollisuutta toteuttaa piirille etäaikaan sopivaa ympäristökasvatusmateriaalia.”

Toimeen tarttuivat aikuisopiskelijat Silja Kononen ja Johanna Viitanen, joilla on vahva luonto- ja retkeilytausta. Syntynyt podcast on kokeneiden tekstityön ammattilaisten ensimmäinen audiototeutus.

Nyt on pakko toimia!

”Maamme vesistöjen tila on kurja”, Kononen huokaa. ”Viimeistään nyt on herättävä toimimaan!”

Kolmiosainen podcast tarjoaa kattavan tietopaketin vesiensuojelusta. Asiantuntijavieraat esittävät yleistajuisesti ratkaisuehdotuksia ongelmiin, ja toivoa ammennetaan menestystarinoista, kuten ahdinkoon vajonneen Vesijärven renessanssista ja vaelluskaloille vapautetusta Renkajoesta.

Joka jaksossa myös inspiroidutaan luontoretkistä sekä aidoista vesiluonnon äänistä, joita Viitanen kiersi taltioimassa pitkin eteläistä Hämettä.

Jokainen voi toimia

Vesimerkillistä-podcastiin liittyvää Vesikoulua käytiin syksyn ajan luonnonsuojelupiirin somessa.

”Jaoimme Instagramissa neuvoja arkipäivän vesiensuojelutekoihin, kaikkiaan 50 vinkkiä. Niistä jokainen voi poimia itselleen sopivat tavat toimia omien lähivesiensä parhaaksi”, Viitanen kannustaa.

Tiesitkö muuten, mikä kumma on juolua? Entä vesihöyryjoki? Podissa kuullaan vakavan vesiensuojeluasian ohessa myös kiehtovia vesitarinoita maanpinnan alta avaruuteen asti. Kannattaa kuunnella!

Ota kuunteluun!

Vesimerkillistä – Podcast veden mysteeristä, vesiensuojelusta ja Etelä-Hämeen vesiluonnosta

Podcastia voi kuunnella Anchor.fm:n jakelemana yleisimpien podcast-palvelujen kautta esimerkiksi Spotifyssa tai Applen podcasteissa.

Jaksot ja niiden taustamateriaalit löytyvät myös Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin verkkosivuilta: sll.fi/etela-hame/vesimerkillista

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa