Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

30 000 luon­non­suo­je­li­jaa

”Ei tarvita luonnonsuojelutekojen CV:tä, anomuksia tai testejä. Halu suojella luontoa riittää”, kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

 

Teksti Liisa Hulkko, kuva Jenni Hamara
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2021

”Voisiko Luonnonsuojelija-lehden postittaa paperipussissa?” Näin lukija lähestyi minua kerran. Taustalla oli huoli siitä, että pienellä paikkakunnalla leimautuu herkästi eivätkä postisalaisuudetkaan pidä. On toiveita tullut muulloinkin. Nimeksi on ehdotettu Luonnonystävää ja Norppa-lehteä.

Olemme käyneet palautteet läpi, mutta päättäneet pitää kiinni Luonnonsuojelija-nimestä. Me olemme siitä ylpeitä. Vahva, tunnetta ja arvomaailmaa sykkivä nimi sopii Suomen luonnonsuojeluliiton lehdelle.

Tässä numerossa on haastateltu toimittaja, kirjailija Juha Kauppista, joka kirjoitti vaikuttavan kirjan Heräämisiä – Kuinka minusta tuli luonnonsuojelija. Kirjassa hän pohtii sitä, miksi hänen tapanaan oli aiemmin korostaa päinvastaista, eli että hän ei ole osa luonnonsuojeluliikettä vaan riippumaton toimittaja.

Luonnonsuojelija ei ole helppo sana, nimitys. Luonnonsuojelijoita on aina haukuttu ja pilkattu. Toisaalta moni voi myös kokea, ettei ole nimityksen arvoinen.

Kirjaa varten Kauppinen haastatteli 80:tä luonnonsuojelijaa, joista monet ovat Luonnonsuojeluliiton pitkän linjan toimijoita. Hän käy läpi kaikkea sitä tunnetason painolastia, jota luonnonsuojelijat kantavat elettyään arvojensa mukaisesti. Heitä on parjattu ja heitä haukutaan yhä jopa maanpettureiksi, vaikka luonnonsuojelijat puolustavat suomalaisuuden ydintä: metsiämme, soitamme ja virtaavia vesiämme. Tunnen hämmennystä sen voiman edessä, joka saa heidät jaksamaan. Kiitos.

Yhtä aikaa olen sitä mieltä, että luonnonsuojelija-sanasta ei pidä tehdä pyhimystasoista nimitystä. Mielestäni jokaisen luontoa rakastavan kannattaa nimittää itseään luonnonsuojelijaksi. Ei tehdä kynnystä liian korkeaksi, vaan kutsutaan mukaan uusia ihmisiä. Suomen luonnonsuojeluliitolla on 30 000 jäsentä. Tänä vuonna mukaan on liittynyt jo 1400 uutta jäsentä. Me kaikki olemme luonnonsuojelijoita. Ei tarvita luonnonsuojelutekojen CV:tä, anomuksia tai testejä. Halu suojella luontoa riittää.

Tänä vuonna Suomen luonnonsuojeluliitto on saanut paljon aikaan. Lista on pitkä, ja vain pieni osa saavutuksista on kuvattu tämän lehden sivuilla. Luonnonsuojelutyön tulokset ovat meidän kaikkien ansiota olitpa jäsen, vapaaehtoinen, lahjoittaja, työntekijä tai yhteistyökumppani. Koska yhdessä me kaikki muodostamme Suomen luonnonsuojeluliiton ­– Suomen luonnonsuojelijoiden liiton, sanoisin.

Minä olen luonnonsuojelija. Oletko sinä?

Liisa Hulkko,  22.11.2021

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Lisätietoja

Viestinnän johtava asiantuntija Liisa Hulkko

  • +358 40 553 9904
  • liisa.hulkko(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa