Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennalta ehkäisemisestä ja korvaamisesta

Rauhoitettujen lajien vahinkojen korvaamista koskeva lakiesitys on hyvä. Vakuutusten käyttöä tulisi kuitenkin jatkossa harkita nykyistä enemmän.

Valkoposkihanhia pellolla
Valkoposkihanhia pellolla. Kari Antikainen.

HE 154/2021 vp

Puheenjohtaja Harri Hölttä
Suomen luonnonsuojeluliitto ry
YmV 19.10.2021

 

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennalta ehkäisemisestä ja korvaamisesta

Hallituksen esitys on hyvin valmisteltu. Se perustuu pohjatutkimuksen jälkeiseen yksimieliseen RauLaKo-työryhmän mietintöön ja luonnonsuojelulain uudistamisprojektiin II. Suomen luonnonsuojeluliitto oli mukana molemmissa työryhmissä. Pidän esityksiä hyvinä ja tarpeellisina.

Laissa on muun muassa tasapainotettu hyvin perustuslain eri elementtejä. Merikotkan porovahinkojen sekä merimetson ja harmaahaikaran kalanviljelylle aiheuttamiin vahinkoihin voidaan palata uusien tutkimusten jälkeen, joita on nyt luvassa.

Toteutuksen kannalta on tärkeää turvata ympäristöhallinnolle näihinkin asioihin riittävät voimavarat. Myös vahinkojen ennaltaehkäisyn kehittämiseen, tutkimiseen ja seurantaan kannattaa panostaa. Lisäksi lintupelloille tulee varata riittävät varat CAP-suunnitelmaan.

Jatkotyössä tarpeen tehdä vakuutusten kehittämishanke

Tämä laki on tarpeellinen, mutta jatkotyössä tulee kehittää lisää vakuutusten käytön laajentamista. Ne jäivät valmistelutyössä liian vähälle huomiolle. Rakennusvahingot toki poistettiin soveltamisalasta, koska niille on vakuutustuotteita olemassa.

Vakuutusten kannalta on ongelma, että satovahinkovakuutuksia ostaa nykyään hyvin harva. Lisäksi niiden soveltamisalassa ei välttämättä ole otettu myöskään rauhoitettuja eläimiä riittävästi huomioon. Vakuutusyhtiöiden kiinnostus näiden vakuutusten kehittämiseen on ollut niiden vähäisen kysynnän takia heikkoa. Siksi ne eivät ole hankkineet näiden vakuutusten kehittämiseen asiantuntijoitakaan.

On kuitenkin ilmeistä, että ilmastonmuutoksen myötä kaikenlaisten satovahinkojen uhka joka tapauksessa lisääntyy. Ilmaston äärevöityminen on suurin riski, jonka rinnalla rauhoitetut eläimet ovat pienempi ja paikallisempi haaste. Lisäksi luonnonsuojelulailla rauhoitettuja lajeja isompia yllätyksiä voi tulla aivan muista eläimistä (esimerkiksi Kouvolan Elimäen kesällä 2020 tutkijatkin yllättänyt kalvassekoyökköstapaus). Joka tapauksessa varsinkin uudenlaisen satovahinkokorvausjärjestelmän kehittäminen olisi nyt entistä ajankohtaisempaa. Samanlaista työtä kannattaisi tehdä esimerkiksi kalataloudessa.

Näistä syistä erilaisia asiaan liittyviä vahinkovakuutuksia olisi kaikkien tahojen yhteisen edun mukaista kehittää esimerkiksi VNTEAS-hankkeella.

 

Lisätietoja

  • puheenjohtaja Harri Hölttä, p. 722 9224
  • ympäristöpäällikkö, va. toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530

Jaa sosiaalisessa mediassa