Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Maijanojalla rakennetaan li­sään­ty­mi­sa­luei­ta taimenelle

Pienillä sivupuroilla ja latvavesillä on tärkeä merkitys taimenten poikastuotannossa ja poikasten elinalueina.

Teksti Tomi Räsänen, kuva Milja Parviainen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2021

Helteisenä kesäpäivänä pellon laidasta kantautuu tasainen lapioiden kalke. Olemme saapuneet Karkkilan Maijanojalle. Tässä virtavesikohteessa on parhaillaan käynnissä virtavesikunnostustyöt. Virtavesien hoitoyhdistyksen työryhmä on hankevastaava Olli Toivosen johdolla rakentamassa kutusoraikkoja ja palauttamassa Maijanojaa takaisin taimenten elinympäristöksi.

Kunnostuspaikalle on tuotu soraa 12 000 kiloa. Sorakasan kimpussa ahertaa joukko kunnostajia lapioiden kanssa. Soralla rakennetaan kädentyönä kuohkeita kutusoraikoita puroon. Sora kuljetetaan ämpäreissä virran varteen vaijerirataa pitkin. Alhaalla purossa kunnostaja kaataa sorat sopivaan virtapaikkaan taimenten kutupediksi. Hiki on herkässä hellepäivänä, mutta työtä ei tehdä turhaan.

Virho on kunnostanut vastaavalla tavalla virtavesikohteita yli 20 vuotta. Vuosien aikana Etelä-Suomen virtavesiin on rakennettu satoja soraikoita. Taimenkanta on saatu elpymään monissa eri kohteissa. Varsinkin vesistöjen pienillä sivupuroilla ja latvavesillä on tärkeä merkitys taimenten poikastuotannossa ja poikasten elinalueina. Kun kilpailevia kalalajeja ei ole, taimenet saavat lisääntyä ja kasvaa rauhassa.

Karkkilan Maijanojaa kunnostetaan kesän aikana eri kohteissa. Maijanojalla pyrkimyksenä on kunnostaa noin seitsemän kilometrin alue kukoistavaksi monimuotoiseksi puroluonnoksi ja palauttaa taimenkanta tähän Karjaanjoen vesistön sivupuroon. Kunnostukset käynnistyivät pari vuotta sitten kalojen kulkua vaikeuttaneiden vaellusesteiden poistamisella. Kun työ on saatu päätökseen, taimenet voivat taas vaeltaa helpommin kudulle Maijanojaan.

Karjaanjoen vesistöalueen kunnostukset ovat osa EU:n, valtion ja kuntien rahoittamaa Leader-hankekokonaisuutta.

Lue lisää virtojen vapauttamisesta

Suomen luonnonsuojeluliiton Vapauta virrat -kampanjassa halutaan vapauttaa vesivoiman vangitsemat joet. Tule mukaan!
Tutustu kampanjaan: sll.fi/vapauta-virrat
Tue työtämme: sll.fi/raakullaonasiaa

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa