Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Vahva viesti luonnon puolesta

Suomen Luonnon päätoimittaja Heikki Vasamies oppii lehtityön ja lukijoiden kysymysten kautta luonnosta koko ajan lisää.

Suomen Luonto -lehti on välittänyt jo 80 vuoden ajan viestejä luonnosta ihmisille. Moneen kertaan palkittu lehti kukoistaa ja tuottaa varoja luonnonsuojeluun.

Teksti Liisa Hulkko, kuva Anna Riikonen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2021

Luonnonsuojeluliiton kustantama aikakauslehti Suomen Luonto on ollut mukana 80 vuoden aikana viestimässä, miten pohjoinen luonto, suomalaisten luontosuhde ja ympäristönsuojelu muuttuvat ja kehittyvät. Lehti ei ole tyytynyt pelkkään seuraamiseen.

Suomen Luonto on aina luonnon, ja siten myös ihmisen puolella. Lehti on ollut pistämässä vauhtia moneen luonnon- ja ympäristönsuojelun edistysaskeleeseen oli kyse sitten petolinnuista, soista, ympäristömyrkyistä tai Vuotoksen torjunnasta”, lehden päätoimittaja Heikki Vasamies sanoo.

Yksi lähivuosien tärkeimmistä onnistumisista on Talvivaarasta tehdyt tutkivan journalismin artikkelit.

”Kaivostoiminta joutui Talvivaaran myötä suurennuslasin alle, mikä toimi alkusysäyksenä myös kaivoslain suunniteltuun uudistamiseen. Juttusarjan tekijä Juha Kauppinen palkittiin ansaitusti”, hän kertoo.

Suomen Luonto -lehti on pokannut lukuisia journalistisia palkintoja. Vasamies haluaa nostaa näistä esiin Aikakausmedian Vuoden 2017 palkinnon life style-juttusarjassa. Se tuli toimittaja Johannan Mehtolan Luonto korjaa -jutusta.

”Voisi ihan perustellusti sanoa, että lehti on nostanut luonnon hyvinvointivaikutukset mediaan ja yleisön tietoisuuteen ja ollut mukana tekemässä siitä ’life styleä’. Buumilla lienee ollut vaikutusta myös koronavuoden luontoiluintoon.”

Poikkeusvuoden aikana Suomen Luonnon verkkosivujen kävijämäärät ovatkin suorastaan räjähtäneet, ja irtonumeromyynti on kovassa kasvussa. Sosiaalisessa mediassa lehti on tähti: Instagramissa lehdellä on seuraajia ylivoimaisesti eniten suomalaisista aikakauslehdistä.

Mikä on Suomen Luonnon menestyksen salaisuus?

”Lehden ympärille muodostunut lukijayhteisö, joka on yhtä innostunut luonnosta kuin lehden tekijätkin. Lukijoiden kiinnostus ja kannustus tarttuu meihin ja innoittaa tekemään entistä parempia juttuja”, Vasamies vastaa.

Kaikki Suomen Luonnon tuotot ohjataan suoraan luonnonsuojelutyöhön. Lukija voikin tietää, että hän on tukemassa Suomen luonnonsuojeluliiton työtä luonnon puolesta.

80 vuotta luonnon äänenä

  • Ensimmäinen Suomen Luonto -lehti ilmestyi vuonna 1941 sotien keskellä. Sota-aika ja jälleenrakennus näkyi myös luonnossa.
  • Vuoden 1970 metsäteemainen lehti ravisteli suomalaista metsäkeskustelua. Metsäala järkyttyi tiukoista kannanotoista.
  • Vuonna 2020 tyylikkäästi uudistunut Suomen Luonto nosti suomalaisen luontokuvan entistä vahvemmin esiin.

Tilaa Suomen Luonto jäsenhintaan: suomenluonto.fi/tilaa

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa