Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Liito-oravien hurja parittelu

Luontokuvausta harrastava espoolainen Paul Stevens oli etsinyt potentiaalisia liito-oravakohteita jo ennen joulua. Hän tiesi, että Etelä-Espoosta löytyy sopiva metsikkö ja suuntasi sinne maaliskuisena iltana.

Teksti Jenni Hamara, kuva Paul Stevens
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2021

”Kerrankin oli kunnon talvi ja etsin liito-oravan papanoita hangelta. Yhden paikan huomasin, kun lumi alkoi sulaa. Siinä oli paljon papanoita. Menin yhtenä iltana sinne ja kolosta kömpi ulos liito-orava. Muutamaa päivää myöhemmin kaverini kävi siellä ja näki kaksi yksilöä. Kaksi liito-oravaa niin lähekkäin samalla reviirillä tarkoittaa, että ne ovat koiras ja naaras. Kaveri kertoi nähneensä liiturin haistelevan toisen peffaa.

Kiima-aika oli siis lähellä. Liito-oravan kiima-aika on erityinen hetki. Se kestää vain yhden päivän. Parittelu laukaisee naaraan ovulaation, joten lisääntymishetken näkeminen on harvinaislaatuinen tapaus. Sillä kertaa liito-oravat eivät kuitenkaan edenneet haistelua pidemmälle. Päätimme palata kokeilemaan onneamme niin pian kuin mahdollista.

Uusi päivä valkeni sateisena. Pelkäsin, että peli oli menetetty tämän vuoden osalta. Suuntasimme kuitenkin sadepäivän jälkeen uudelleen metsikköön.

Oli kaunis ilta. Saapuessamme paikalle yksi orava oli jo pesän ulkopuolella. Se istui haavan oksalla ilta-auringossa ainakin 20 minuuttia. Outoa! Miksi se istuu? Otin kameran esiin ja sain kuvata rauhassa. Sitten se kiipesi latvaan ja hävisi.

Yhtäkkiä kaksi liito-oravaa liiteli yhtäaikaa pesäpuuhun. Naaras nosti häntää, koiras haisteli. Liito-oravat alkoivat paritella ja kamera soi.

Tapahtuma oli aika raju. Jälkikäteen kuvia katsoessani huomasin, että koiras pomppi ilmassa ja naaras roikkui vain etukäpälöidensä varassa puussa kiinni. Hetki tuntui ikuisuudelta, mutta kesti todellisuudessa vain muutaman minuutin. Sitten eläimet pitivät taukoa. Naaras odotti häntä pystyssä: ‘Jatka, jatka! Miksi lopetit?’ se tuntui kysyvän. Oravat siirtyvät hieman korkeammalle ja kuvien saanti vaikeutui. Mahdollisesti toinen koiras ilmaantui paikalle ja naaras paritteli senkin kanssa.

Sitten alkoi liitelynäytös. Kaikki kolme viuhuivat ympäri metsää. Kyseessä taisi olla takaa-ajo koiraiden kesken, jonka tieltä naaras yritti pysytellä poissa. Oravat kiipesivät aivan puun latvaan ja ponnistivat liitoon kovalla vauhdilla. Ne tekivät hienoja käännöksiä ilmassa ja tulivat pari kertaa melkein päällemme. Kuvien ottamisesta ei tullut enää mitään. Luovutin ja päätin vain nauttia. Se oli huikea ilta.”

Naapurin liiturit valokuvin

Paul Stevensin, Emilia Milonoffin ja Tuomas Heinosen valokuvanäyttely Naapurini liito-orava on esillä Villa Elfvikissä Espoossa 20.6.2021 saakka.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa