Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kel­ta­kur­jen­miek­ka kutsuu vesien ääreen

Kukkaloistoa Evon Sorsajärvellä.

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään vuosittain juhannusta edeltävänä sunnuntaina.

Teksti Jenni Hamara ja Marja Haatanen, kuva Markku Karvonen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2021

Suomalaisen Luonnonkukkien päivän siemenet ovat kulkeutuneet tänne muista Pohjoismaista. Luonnonkukkien hienoutta alettiin tuoda esiin erityistä päivää viettämällä Tanskan kasvitieteellisen seuran aloitteesta vuonna 1988. Suomi liittyi joukkoon 2003.

”Suomessa on kuitenkin eniten retkiä ja osallistujia”, kertoo maatamme pohjoismaisissa Luon­nonkukkien päivän kokouksissa edustava Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin aluepäällikkö Hannu Klemola.

”Meillä kuka tahansa kasviharrastaja voi järjestää retkiä. Suomen luonnonsuojeluliitolla on päävastuu ja lisäksi retkiä järjestävät Metsähallitus ja luonnonsuojeluyhdistykset.”

Klemolan mukaan muissa maissa on varsin suuret ja vahvat kansalliset kasvitieteelliset yhdistykset, jotka Suomesta puuttuvat. Ero järjestäjätahoissa heijastuu Luonnonkukkien päivän viettoon. Suomessa teemapäivällä on kasviharrastuksen pariin innostamisen lisäksi otettu esiin luonnonsuojelukysymyksiä. Pohjoismaisilla kasvitieteellisillä seuroilla ei ole perinteisesti ollut yhtä paljon kiinnostusta nostaa suojelu-ulottuvuutta esiin.

Lisää retkien vetäjiä tarvitaan

Ajat ovat kuitenkin muuttumassa. Maankäyttö, kaavoitus, uhanalaiset lajit ja ilmastokysymys kiinnostavat luonnonkukkapiireissä uudella tavalla. Myös elinympäristöjen ennallistamista ja vieraslajeja käsitellään luonnonkukkien päivän yhteydessä nykyään.

Klemolan mukaan erityisesti Ruotsissa ja Norjassa panostetaan vahvasti nuoriin kasviharrastajiin. Heille järjestetään projekteja ja leirejä.

”Tässä suomalaisilla olisi oppimisen paikka. Uusia kasviharrastajia ja retkioppaita ei synny itsestään. Meillä retket pyörivät pitkälti vanhojen Marttojen ja kasviharrastajaherrojen opastamina. Olisi saatava laajemmat kansanjoukot mukaan”, Klemola visioi.

Sosiaalinen media on avannut Luonnonkukkien päivään uuden ikkunan. Kuvia ja vinkkejä jaetaan. Se innostaa ihmisiä havainnoimaan ja suojelemaan luontoa.

Presidentin lempikukka kasvaa lehdoissa ja kangasmetsissä

Klemola on vienyt kukkaretkelle Naantalin Kuparivuorelle myös presidentti Sauli Niinistön. Sillä kertaa teemalajina oli valkolehdokki, joka tiedettiin presidentin lempikukaksi.

Tänä vuonna teemalajina kukoistaa vesistöjen ääreltä löytyvä keltakurjenmiekka, jota ihaillessa sopii samalla keskustella vesien hyvinvoinnin turvaamisesta.

Pohjoismaiseen yhteistyöhön Klemola toivoo erityisesti ruotsinkielisiä tahoja, kuten Natur och Miljötä, josta saattaisi löytyä häntä itseään paremmin skandinaaviskaa taitavia henkilöitä.

”Tavallinen tallaaja voi aloittaa kasviharrastuksen tutustumalla lähiympäristön kasveihin ja ostamalla hyvän kasvikirjan tai kännykkäsovelluksen. Kasvit avaavat ikkunan aivan uuteen maailmaan. Yhteen kasviin liittyy valtava määrä tarinoita, perinnekäyttöä ja monisatavuotinen kulttuurihistoria. Koko maapallon ruoantuotanto perustuu lopulta kasviharrastukseen.”

Rantojen kuninkaallinen

Kuva: Keijo Luoto

Luonnonkukkien päivän teemalajiksi valikoitui järvien, hiljaa virtaavien jokien ja purojen varsilla viihtyvä keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus). Keltakurjenmiekka kukkii rannoilla loisteliaan keltaisena kesä–heinäkuussa. Sen pitkät, terävät lehdet ovat kuin miekkoja ja suuri, kirkkaan keltainen kukinto kasvia täydentävä kruunu. Kurjenmiekan kukka onkin vaakunaliljan esikuva. Se esiintyy myös Ranskan kuningashuoneen ja ristiretkeläisten vaakunoissa sekä kansainvälisen partioliikkeen tunnuksessa.

Osallistu Luonnonkukkien päivän retkille

  •  Retket ovat 2–3 tunnin mittaisia, maksuttomia ja kaikille avoimia.
    Retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ellei toisin mainita.
  • Mukaan säänmukainen retkivarustus ja maastoon soveltuvat jalkineet. Voit ottaa retkille mukaan kasvion, suurennuslasin, eväät ja juotavaa.
  • Retkillä opastetaan suomeksi ellei toisin mainita.
  • Suurin osa retkistä sopii hyvin lapsiperheille.
  • Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnon­suojeluliitto, Suomen biologian seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry
  • Lue lisää Luonnonkukkien päivästä ja tarkempia tietoja retkistä:
    sll.fi/luonnonkukkien-paiva

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa