Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Annan ääneni luonnolle

Kuvitus: Tuuli Pursiainen

”Lähiluonnosta on tullut korona-aikana asukkaiden yhteinen olohuone, kuntosali ja leikkipaikka. Se sopii juhlaan ja arkeen. Kesäkuussa on edessä luonnon kannalta tärkeä aika: kuntavaalit”, kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

 

Teksti Liisa Hulkko, kuva Raisa Kyllikki Ranta
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2021

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen…

Tulevana viikonloppuna vietetään koulujen kevätjuhlia ja lakkiaisia jo niin tutuiksi tulleissa poikkeusoloissa. Turvavälein, etänä tai ulkona. Vanhat perinteet kohtaavat uudet poikkeusolot, mutta liikutus on taattu. Lintujen sirkutus, luonnonkukat ja vihertyvä luonto ympärillämme muistuttavat, että selvisimme poikkeustalvesta.

Lähiluonnosta on tullut korona-aikana asukkaiden yhteinen olohuone, kuntosali ja leikkipaikka. Se sopii juhlaan ja arkeen. Kesäkuussa on edessä luonnon kannalta tärkeä aika: kuntavaalit. Jos eduskuntavaalit olivat ilmastovaalit, niin kuntavaalit ovat lähiluontovaalit.

Kaupungeissa lähimetsät ovat yleensä kuntien omistamia eli meidän kaikkien kuntalaisten yhteisiä metsiä. Niitä pitäisi myös kohdella niin: kuntalaisten näkemystä kysyen ja luontoa arvostaen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kuntien metsänhoito tuottaa jopa taloudellista tappiota, joten kuntalaisilla on oikeus sanoa näkemyksensä myös veronmaksajan roolissa.

Kunnissa elää edelleen käsitys, että virkistysmetsiä pitäisi hoitaa. Kuntametsissä riittäisi hallitun hoitamattomuuden periaate. Kaadetaan riskipuut ja jätetään nekin pökkelöiksi ja maapuiksi monimuotoisuutta tuomaan. Sellaisessa pienessä lähimetsässä olen lapseni kanssa ihaillut parin metrin päästä palokärjen rummutusta. Lapsi sen huomasi ja tunnisti, minä liikutuin.

Yksi toimintatapa on aloitteiden tekeminen: haasta kuntasi pääsemään irti turpeesta, vapauttamaan vesivoiman vangitsemat virrat tai laittamaan avohakkuut historiaan.

Tästä lehdestä voit lukea, miten Raaseporin Luonto teki Sinun maisemasi -kampanjassa kuntalaisaloitteen, jolla halutaan saada kunta luopumaan avohakkuista.

Keräsimme lehteen myös vinkkejä siitä, mitä aloitteita kunnissa voi tehdä purojen ja jokien tilan parantamiseksi. Kuntiin voi palkata jokitalkkareita, turhat padot voi laittaa purkuun ja siltarummut huoltoon. Kuntapäättäjillä on nippu avaimia taskussaan.

Tänä vuonna kuntavaalit käydään poikkeusoloissa. Vaikka emme pääse samalla tavalla vetämään ehdokasta hihasta torikojuilla tai vaalikahveilla, kannattaa silti olla aktiivinen. Tutustu ehdokkaisiin ja kysy heiltä kysymyksiä sähköpostitse, webinaareissa tai sosiaalisessa mediassa. Seuraa myös Luonnonsuojeluliiton kanavia ja jaa viestejämme.

Ja tietenkin – äänestä ja anna #ääniluonnolle. Minä ainakin aion antaa ääneni luonnolle.

 

Liisa Hulkko,  24.5.2021

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Lisätietoja

Viestinnän johtava asiantuntija Liisa Hulkko

  • +358 40 553 9904
  • liisa.hulkko(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa