Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Älä kahlaa purossa, ellet ole kahlaaja!

Vastakuoriutuneet taimenen poikaset aloittavat elämänsä soraikon suojissa. Pienet poikaset jäävät herkästi varomattoman kulkijan polkemiksi.

Teksti Milja Parviainen, kuvat Juha Salonen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2021

Longinoja solisee iloisesti. Kevät on kypsyttänyt Vantaanjoen ensimmäisen sivu-uoman soraikon suojissa talvehtineen mädin. Toukokuussa kuoriutuvat puron pienet aarteet, uhanalaisen taimenen poikaset. Ne pujahtavat turvaan kivikon suojiin ja aloittavat siltä käsin varovaisen tutustumisen suureen maailmaan.

Pienpoikastarkkailu herkistää Longinojan purokunnostuksia yli kaksi vuosikymmentä vetäneen Juha Salosen mielen.

”Vuoden talkookunnostuksien kiitos tulee syksyn kudun ja kevään poikasten kuoriutumisen tarkkailun yhteistuloksesta. Näihin hetkiin on hieno palata aina uudestaan ja uudestaan, kun miettii seuraavaa talkookunnostuskohdetta. Pieni vipeltäjä soraikolla on merkki siitä, että työ on kantanut hedelmää ja puroon on syntynyt uusi taimenikäluokka”, Salonen summaa.

Poikasseurannalla saadaan tietoa purokunnostusten onnistumisesta. Kuvassa jo kaksikuinen Longinojan nollikas.

Urbaani luontopolku keskellä Helsinkiä

Vaikka taimenbongauksen sesonkiaika onkin loppusyksyllä, on helposti eri puolilta pääkaupunkiseutua saavutettava Longin­ojan luontopolku mainio retkikohde ympäri vuoden. Muistathan pysyä tarkkailemassa herkkää puroluontoa rannalta jaloin!
longinoja.fi/luontopolku

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa