Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lausunto luonnoksesta luon­non­suo­je­lua­se­tuk­sen (160/1997) liitteiden muuttamiseksi

Luonnonsuojeluasetukseen pitäisi lisätä vielä sieltä puuttuvia uhanalaisia lintuja. Liitto esitti muutamien lajien pitämistä erityisesti suojeltuna jatkossakin ja joitakin lisääkin.

Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.

5.5.2021

Asia: VN/7521/2021

Lausunto luonnoksesta luonnonsuojeluasetuksen (160/1997) liitteiden muuttamiseksi

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa.

On hyvä, että asetuksen liitteitä päivitetään uuden uhanalaisluettelon ja muiden tietojen perusteella. Lausunnon antamista olisi toki helpottanut, jos muutokset edelliseen asetukseen olisi merkitty selvästi näkyviin.

Uhanalaisten lajien luettelosta puuttuu joukko uhanalaisia lintuja, jotka on syytä liitteeseen lisätä. Lintulajeja on myös pudotettu erityisesti suojeltujen lajien listalta. Niistä kultasirkku pitäisi palauttaa siltä varalta, että laji palaisi vielä pesimälajistoomme. Myös muuttohaukan ja valkoselkätikan pesimäpaikat tulee voida turvata rajauksilla jatkossakin. Erityisesti suojeltuihin lajeihin tulee lisätä myös äärimmäisen uhanalaiset punasotka ja peltosirkku.

Erityisesti suojeltujen lajien osalla ongelmallista on myös lahokaviosammalen poisto. Vaikka lajista on paljon uusia havaintoja, laji on luontodirektiivin ns. Natura-lajeja. Sitä ei kuitenkaan ole monenkaan Natura-alueen tietolomakkeella. Suomella on siksi lajin suhteen EU-oikeuden täytäntöönpanovaje. Koska seuravan Naturan täydennyksen valmistelu voi viipyä vielä monta vuotta, tulisi parhaimpia uhattuja kohteita yhä voida turvata erityisesti suojellun lajin rajauksella. Tämä on erityisen tarpeellista, koska lajin esiintymiä ei suojella nyt edes kaavoissa niiden sisältövaatimusten perusteella.

Viheryökkönen tulisi lisätä erityisesti suojelluksi lajiksi. Laji on romahtanut nopeasti. Sen parhaille tunnetuille lisääntymispaikoille olisi perusteltua säilyttää mahdollisuus tehdä erityisesti suojellun lajin rajauspäätös.

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Toimeksi saaneena

Tapani Veistola
va. toiminnanjohtaja

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa