Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton kommentit ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­riön luon­non­suo­je­lu­lain metsästystä koskeviin esityksiin

Luonnonsuojelulain uudistuksessa on metsästystä käsittelevä alatyöryhmä. Se on tekemässä pientä hienosäätöä mm. hirven ajon ja vieraslajajien vähentämisen helpottamiseksi. Metsästyksen ongelmia pitäisi kuitenkin myös suitsia, ja siinä on eniten korjattavaa luvituksessa ja metsästyslaissa.

Luonnonsuojelualueen merkkikyltti.
Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen

16.4.2021

Ympäristöministeriölle

Viitaten Luonnonsuojelulain uudistuksen Metsästys ja lajisuojelu -alatyöryhmän kokoukseen 13.4.2021

Luonnonsuojeluliiton kommentit ympäristöministeriön luonnonsuojelulain metsästystä koskeviin esityksiin

YM:n esitykset

Ympäristöministeriön esitykset ovat hyväksyttävissä, mutta nistä ei tule mennä enää pidemmälle. Jos esimerkiksi metsäkauris, valkohäntäkauris tai villisika yleistyvät alueella ongelmalliseksi, niitä voi ampua luvanvaraisilla poikkeusluvilla jatkossakin.

Asian toinen puoli: luonnonsuojelu

Työssä ei ole nyt lainkaan käsitelty asian toista puolta: miten vähentää metsästyksen ongelmia luonnolle?

– Eläinten pitäisi olla rauhassa suojelualueilla harrastusmetsästyksen häirinnältäkin. Esimerkiksi sorsanmetsästys häiritsee myös uhanalaisia ja rauhoitettuja lajeja. Tämä tulee ottaa huomioon suojelualueita perusteltaessa.

– Erityinen ongelma ovat lajit, jotka ovat esimerkiksi Natura-tietolomakkeella alueen suojelun perusteena. Vähintään niiden hengen pitäisi olla niille perustetuilla suojelualueilla turvassa. Erityisesti tämä koskee uhanalaislajeja. Tämä tulee ottaa huomioon ainakin alueita koskevissa luvissa.

– Kansallispuistossa ja etelän pienillä suojelualueilla ihmisten hengestä ja turvallisuudestakin on kyse. Metsästystä ei tule niillä laajentaa vaan päin vastoin tarvittaessa rajoittaa.

– Näitä asioita voi kuitenkin kehittää ehkä ilman pykälämuutoksiakin.

Metsästyslain rajapinta

Metsästyslaissa on paljon korjaamistarpeita luonnon monimuotoisuuden kannalta.

– On tärkeää turvata metsästyslain puolella olevien direktiivilajien elinympäristöjä ja pesimärauhaa. Huomattakoon, että asia koskee suurpetojen lisäksi mm. saukkoa. Nämä asiat pitää hoitaa LSL:n puolella, jos MMM ei saa niissä mitään edistystä metsästyslain puolella.

Myös metsästyslain uhanalaisimmat on aika rauhoittaa (esimerkiksi hilleri VU, linnuista esim. punasotka CR, tukkasotka EN, nokikana EN, heinätavi VU jne.).

Lisätietoja

  • Suojelupäällikkö Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola a sll.fi

Yhteistyöterveisin

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY


Toimeksi saaneena


Tapani Veistola

suojelupäällikkö

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa