Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Taimen nousee yhä Espoossa

Virpi Sahi on kirjoittanut Pro Espoonjoki ry:n julkaiseman Glimsinjoen luonto-oppaan. Espoon kaupunki on pystyttänyt oppaaseen pohjautuvat taulut maastoon.

Metsä suojelee kulttuurimaisemassa kulkevaa Glimsinjokea. Luonnonsuojeluliiton hankepäällikkö Virpi Sahi toivoo, ettei harvinaislaatuista virtavettä tuhota turhalla rakentamisella.

Teksti Jenni Hamara, kuva Marianne Sundell
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2021

Espoonjoen vesistöalueeseen kuuluva Glimsinjoki on yksi harvoista jäljellä olevista joista, joihin nousee geneettisesti alkuperäinen meritaimen. Se on pieni savimaiden joki, joka kiemurtelee keskellä ruuhka-Suomen Keski-Espoota. Luontotyyppi on äärimmäisen uhanalainen. Joki on erityinen myös siksi, että se virtaa monin paikoin metsän läpi eikä sitä ole padottu.

”Puustoisuus on osa ekosysteemiä. Kiteytetysti sanottuna joki metsineen on ekologinen käytävä. Joki yhdistää rantametsiä, ja metsä suojelee jokea valumilta sekä varjostaa. Puista satavat lehdet ovat jokieliöiden ravintoa”, Virpi Sahi tiivistää.

Kesällä puiden varjostus on tärkeää, koska vesi pysyy viileänä, mikä on monelle joen hapekkaaseen ja viileään virtaavaan veteen sopeutuneelle joen asukkaalle elinehto.

Uhkana ulkoiluväylä

”Glimsinjoen varteen oli suunnitteilla valtava ulkoiluväylä, jonka tieltä olisi raivattu joenvartta. Se olisi tuhonnut ekosysteemin. Vastasuunnitelmana laadin Glimsinjoen luontopolkuoppaan, jossa ylistetään jokivarren siimeksessä kulkevaa polkua ja kerrotaan sen luonnon rikkaudesta”, Sahi summaa.

Kaupunki perusti pian jokivarteen uuden luonnonsuojelualueen. Nyt reitti on suosittu ulkoilukohde ilman väylää.

Patoamiselta, maataloudelta ja rakentamiselta säästyneitä jokia ei Suomesta löydy liiaksi. Kun Glimsinjoen kaltainen virtavesi solisee keskellä Espoota, kannattaisi Sahin mukaan sen luonnontilaisuutta ja virkistysarvoja vaalia.

”Ettei vedettäisi uusia hulevesiputkia tai rakennettaisi aivan rannan tuntumaan. Glimsinjokea voi verrata vaikka Helsingin Longin­ojaan, jossa on jouduttu tekemään valtavia kunnostuksia ja näkemään vaivaa jokiluonnon palauttamiseksi. Tulisi nähdä säily­neen jokiluonnon arvo.”

Valkopajuangervo ja hopearuutana valtaavat alaa

Aivan luonnontilassa ei Glimsinjokikaan ole. Sen rannoilla rehottaa aikoinaan Aurora Karamzinin perustamaan Träskändan puistoon koristekasviksi istutettu valkopajuangervo. Laji uhkaa Suomen savimaiden virtavesiä.

”Angervo levittäytyy hehtaarien laajuisena monokulttuurina Pitkäjärven luhdissa ja Glimsinjoen tulvaniityillä. Se pitäisi saada vähintään kansalliseen haitallisten vieraslajien luetteloon.”

Ikävä vieraslaji on myös hopearuutana, joka elelee Glimsinjoen alkulähteillä Espoon Pitkäjärvessä.

”Se on tavattoman voitokas ja kilpailukyinen kala, joka lisääntyy myös ilman kumppania”, Sahi perustelee.

Glimsinjoki on Sahin lähiluontokohde, jossa hän lenkkeilee, hiihtää ja tarkkailee luontoa.

”Kuuntelen keväisin läh­tei­köitä, joissa sammakot kutevat ja ihailen virran kuohuja ja vaihtelevuutta.”

Usein ahdistus kuitenkin nousee mieleen, kun huomaa valkopajuangervon valtaavan paikkoja tai kuulee Espoon kaupungin tuoreista ulkoiluväyläsuunnitelmista. Tällä kertaa väylä vedettäisiin vanhaa metsää kasvavan Träskändan luonnonsuojelualueen läpi.

”Paradoksaalisesti ulkoiluväylä tuhoaisi sen luonnon, jota ihmiset sinne lähtevät katsomaan. Pidän Arne Næsin ajatuksesta, jonka mukaan tietä pitkin ei voi päästä metsän sydämeen. Don’t fix it if it is not broken! ”

 

Virpin vinkit virrasta nauttimiseen

Tutustu Glimsinjoen luontopolku­oppaasta löytyvään reittiin. Aloita Träskändan puistosta tai Laaksolahden urheilupuistosta ja kävele Kirkkojärven tulvapainanteeseen asti katsomaan Glims- ja Gloms-jokien yhtymistä Espoonjoeksi.
Avaa aistit jokivarren tunnelmalle. Kävele rauhassa virran reunaa ja nauti luonnosta, virrasta ja metsästä.
Talvella voit nähdä koskikaroja. Keväällä kuuntele lehtojen rikkaan linnuston viserrystä ja ihaile vuokkojen kukintaa. Vanha jokivarsimetsä ja vapaana virtaava Glimsinjoki yllättävät kaikkina vuodenaikoina. Ihaile suvantoja, koskia, nivoja ja alati muuttuvaa tulvametsää.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa