Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Vetoa uhanalaistuvan luonnon puolesta!

Tänään on kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä. Nyt on hyvä aika allekirjoittaa Luonnonsuojeluliiton luontovetoomus, jolla vaaditaan ympäristörahoituksen turvaamista koronakriisissä, kirjoittaa erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Kuva: Oona Lohilahti/Luonnonsuojeluliitto

Luonto ja sen monimuotoisuus on elämän ehto. Luonto kuitenkin köyhtyy sekä meillä että muualla. Siitä todisteina ovat Suomessa tuoreet uhanalaisten lajien ja luontotyyppien luettelot. Lisäksi Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus ovat tehneet arvioinnin Suomen kansallisesta biodiversiteettiohjelmasta.

Kaikkien selvitysten tulos on selvä: luonnonsuojelun toimia tulee tehostaa.

Euroopan unionissa luonnon tila on yhtä huolestuttava. Siksi komissio julkisti keskiviikkona esityksen uudeksi luonnonsuojelun suunnitelmaksi. Se sisältää paljon hyviä esityksiä suojelualueiden ja ennallistamisen lisäämisestä alkaen.

Luonnonsuojeluliitto ajoi – ja sai – uudessa hallitusohjelmassa luonnolle lisää 100 miljoonaa euroa vuodessa. Koronakriisin takia osa siitä on kuitenkin uhattuna hallituskauden lopulla.

Koronakeväänä tapahtui kuitenkin jotakin muutakin: ihmiset löysivät lähiluonnon. Retkeilijämäärät räjähtivät. Asukkaiden lähimetsien suojelun tarve kasvoi. Syntyi aktiivista toimintaa hakkuiden tai rakentamisen uhkaamien lähimetsien puolesta yksin Uudellamaalla esimerkiksi Helsingissä, Kirkkonummella, Tuusulassa ja Vihdissä.

Luonnonsuojeluliitto on esittänyt luonnonsuojelun ja -hoidon rahojen lisäämistä osaksi koronaelvytystä. Rahoista päätetään hallituksen neuvotteluissa kesäkuussa ja elokuussa sekä eduskunnassa syksyllä.

Sinä voit vaikuttaa siihen, miten luonnonsuojelun rahoille käy. Allekirjoita luontovetoomus tänään, ja viemme äänesi valtionvarainministerin ja muiden päättäjien tietoon!

Tapani Veistola

Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntiija.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lahjoita luonnolle!

Luonnon köyhtyminen on pysäytettävä. Auta meitä suojelemaan uhanalaisia lajejamme, kuten liito-oravaa, ahmaa ja hömötiaista. Auta meitä suojelemaan uhanalaisia lajejamme, kuten liito-oravaa, ahmaa ja hömötiaista.

Tee kertalahjoitus Suomen luonnolle