Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton lausunto Euroopan meri- ja ka­la­ta­lous­ra­has­tos­ta

14.2.2020

Maa- ja metsätalousministeriölle

Viitaten lausuntopyyntöönne 13.1.2020 Dnro MMM019:00/2019

Luonnonsuojeluliiton lausunto Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa.

EMKR mahdollistaa paljon järkevää toimintaa, ja myös vesiviljelystrategia on tarpeen uusia. Näiden kaikkien prosessien ympäristöarvioinnin tekeminen yhdessä on järkevää yhteisvaikutusten saamiseksi esiin. Myös yhteisvaikutukset virkistyskalastuksen kanssa tulee ottaa mukaan.

Valmistelutyössä tulee ottaa korostetusti huomioon EU:n ympäristötavoitteet, kuten European Green Deal, tavoitteet luonnon köyhtymisen pysäyttämisestä, vesien ja merten hyvästä tilasta sekä ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen. Tässä suhteessa ohjelman ympäristötoimenpiteitä pitäisi kehittää laajemmin kuin meripolitiikkatoimenpiteiden rahoitusryhmässä, jossa ei ole ympäristöjärjestöjä mukana.

Valmistelussa tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota myös muuhun luontoon (myös ravintoverkot, sivusaalis, kalastuksen aiheuttama joidenkin lajien vaino), eläinten hyvinvointiin ja haitallisiin vieraslajeihin (kuten kirjolohi ja täplärapu). Tämä on tarpeen myös vesiviljelystrategiassa (luomu, ASC- tms. sertifionti, virikekasvatus, eettinen tainnus jne.).

Luonnonsuojeluliitto korostaa, että ilmastonmuutos uhkaa heikentää Itämeren heikkoa tilaa entisestään. Siksi kalanviljelystä – tai mistään muustakaan ihmistoiminnasta – tulevien ravinteiden määrää ei voida lisätä grammaakaan nykyisestä. Vesiviljelyä tulisi siksi suunnata kiertovesilaitoksiin ja sisävesille. Tämä pitäisi ottaa vesiviljelystrategiaan vähintään vaihtoehdoksi.

Ympäristöarviointi

Ympäristöasioiden korostumisen takia arviointikonsortioon tulisi ottaa ympäristöosaamista myös SYKE:stä, kuten viimeksi tehtiin.

Vaihtoehtovertailussa on lähdetty kalan käytön lisäämisestä. Jos niin tehdään, rinnalle tarvittaisiin 0+ -vertailuvaihtoehdoksi ehdottomasti kasvisruokavalio. Sitä vastoin vertailut vain karjatalouteen ja sen päästöihin ovat harhaanjohtavia.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola (a) sll.fi

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Toimeksi saaneena

Tapani Veistola

erityisasiantuntija

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa