Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Sukella lumpeiden maailmaan

Kuva: Outi Ritvanen / Vastavalo

Luonnonkukkien päivänä 16.6. katse käännetään vesistöjen kaunottariin, lumpeisiin. Yli 60 retkellä liikutaan järvien, rotkojen, metsien ja jopa linnojen ympäristöissä. Retkestä riippuen ota allesi pyörä, soutuvene tai jalat – ja nauti matkasta.

Teksti Marja Haatanen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2019

Vuoden 2019 Luonnonkukkien päivä vie retkeilijän veden äärelle. Monissa Suomen järvissä ja lammissa kelluu suuria, valkoisia lumpeen kukkia. Pohjan juurakosta lumpeiden pitkät varret kurottavat myös osan lehdistä vesipatjan läpi pintaan.

Kauniissa kasveissa ja niiden ympäristössä riittää ihailtavaa. Kauniin valkoisina hohtavista kukista on inspiroitunut muun muassa taidemaalari Claude Monet.

Lumme on usein ensimmäinen vesikasvi, mikä lapsille opetetaan kuvakirjojen ja laulujen kautta. Tai vähintään kuvituksena on sudenkorento, joka lepäilee lumpeenlehdellä.

Lumpeen lehdet ja kukat tarjoavatkin levähdyspaikan monille hyönteisille. Myös piisamin saattaa löytää lumpeiden luota, sillä kasvin juurakko on sen lempiravintoa.

Lumpeiden sukulaisen ulpukan ”possuhedelmät” ovat useimmille tuttuja, mutta harva on nähnyt lumpeen hedelmän, koska marjamaiset kotahedelmät kypsyvät veden alla. Vapautuessaan siemenet nousevat pintaan ja kasvi pääsee leviämään virtojen mukana uusiin kasvupaikkoihin.

Lumpeiden tieteellinen nimi Nymphaea viittaa nymfeihin. Nymfit olivat kreikkalaisen mytologian luonnonhengettäriä. Nymfejä on kuvattu usein jopa vaarallisen kauniina, vähän kuten lumpeetkin – kauniita, mutta myrkyllisiä. Niiden myrkyllisyydestä huolimatta niitä on käytetty aiemmin lääkekasveina lihassärkyyn sekä hermo- ja hengitysvaivoihin. Lumpeita istutetaan nykyäänkin koristekasveiksi.

Suomessa on kaksi lummelajia; lumme eli valkolumme (Nymphaea alba). Sillä on kaksi alalajia, isolumme (ssp. alba) ja pohjanlumme (ssp. candida). Isolumpeella on luonnonvaraisten kasviemme suurimmat kukat, jopa lähes 20 senttimetriä! Toinen lummelajimme on pienikukkainen suomenlumme (Nymphaea tetragona).

Aina välillä luonnonystävät pääsevät ihasteelmaan eksoottisia punaisia lumpeen kukkia. Punakukkainen muoto on harvinainen ja rauhoitettu.

Lähde retkelle

Luonnonkukkien päivä 2019

Kuva: Keijo Luoto

Luonnonkukkien päivää vietetään vuonna 2019 sunnuntaina 16.6. Päivän teemalajina ovat lumpeet. Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen suomalaisille.

Lähde opastetulle kasviretkelle!

  • Retket ovat 2–3 tunnin mittaisia, maksuttomia ja kaikille avoimia. Retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ellei toisin mainita.
  • Mukaan säänmukainen retkivarustus ja maastoon soveltuvat jalkineet. Voit ottaa retkille mukaan kasvion, suurennuslasin, eväät ja juotavaa.
  • Retkillä opastetaan suomeksi, ellei toisin mainita.
  • Suurin osa retkistä sopii hyvin lapsiperheille.
  • Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä: Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen biologian seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry
  • Lue lisää Luonnonkukkien päivästä: sll.fi/luonnonkukat

Katso oman paikkakuntasi Luonnonkukkien päivän opastetut retket! Retket ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Selaa retkikalenteria.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa