Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Indrin vieraana Madagaskarilla

Indri indri ja Laura Blomberg kohtaavat Mitsinjo Parkissa itäisellä Madagaskarilla.

”Jo ennen indrin kohtaamista olin kuunnellut sen aavemaista huutoa sumuisen metsän keskeltä.” Näin kuvailee Madagaskar-hankkeen koordinaattori Laura Blomberg lempipaikkaansa Mitsinjo Parkia.

Toimitus Liisa Hulkko. Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2019

Mitsinjo Park on äärimmäisen uhanalaisen puoliapinan Indri indrin kotimetsä itäisellä Madagaskarilla. Vierailin siellä viime syksynä, kun kävin Luonnonsuojeluliiton Madagaskar-hankkeen kautta saarella.

Jo ennen indrin kohtaamista olin kuunnellut sen aavemaista huutoa sumuisen metsän keskeltä. Se on kuin sekoitus palosireeniä ja koiran ulvontaa mutta täynnä kaipuuta. Ääni sai joka kerta kylmät väreet kulkemaan selässäni.

Paras aika indrin näkemiseen on aikaisin aamulla, jolloin on vielä yllättävän viileää. Luonnontilaisessa sademetsässä on hämärää. Maanpintaan nousseet juuret peittävät polkuja, ja kasvisto valtaa nopeasti tyhjiä aukkoja.

Indrin näkeminen oli taianomaista. Tuo eläin ei ole tästä maailmasta: se on sekoitus nallekarhua, koiraa, apinaa ja sillä on hämmentäviä ihmismäisiä piirteitä sen liikkuessa ja syödessä. Nähtyäni indrin en yhtään ihmettele, miksi se on paikallisille pyhä eläin. He uskovat, että metsässä asui kaksi veljestä, joista toinen lähti viljelemään maata. Tästä tuli ensimmäinen ihminen ja metsään jääneestä veljestä ensimmäinen indri. Aamuisella itkuhuudollaan indri itkee pois lähteneen veljensä perään. 

Monien muiden Madagaskarin endeemisten lajien tapaan indri elää vain Madagaskarilla. Se ei selviydy edes vuotta hengissä vankeudessa, joten ainoa mahdollisuus sen suojeluun on ylläpitää riittävän laajaa sademetsien verkostoa, mikä tuntuu välillä toivottomalta valtavan nopean metsäkadon myötä.

Tämän vuoksi Luonnonsuojeluliitto on perustanut Madagaskarille metsiensuojeluhankkeen, jossa ennallistetaan metsiä sekä koulutetaan ja tuetaan paikallisia metsiensuojelussa.

 


Laura Blomberg
Kehitysyhteistyökoordinaattori

 

Suomen luonnonsuojeluliitto suojelee Madagaskarin metsiä

Suomen luonnonsuojeluliitto on toiminut Madagaskarilla vuodesta 2012 lähtien. Jotta hankkeilla voidaan saavuttaa kestäviä tuloksia, on sujuva yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa ensiarvoisen tärkeää.

Mitsinjo Park on 700 hehtaarin kokoinen yksityinen suojelualue itäisellä Madagaskarilla Andasibessa. Sitä hallinnoi Luonnonsuojeluliiton tärkein ja pitkäaikaisin yhteistyökumppani Madagaskarilla, Association Mitsinjo, joka on ollut tähänastisten hankkeiden toteuttamisesta päävastuussa. Association Mitsinjo koostuu paikallisista luonto-oppaista, jonka työntekijät ekoturismin lisäksi toteuttavat erilaisia yhteisölähtöisiä luonnonsuojeluhankkeita esimerkiksi Luonnonsuojeluliiton tuella ja Suomen Ulkoministeriön rahoituksen avulla.

Luonnonsuojeluliiton Manondroala-hankkeessa kehitetty metsien tilaa kuvaava karttaportaali tukee paikallisyhteisöjen osallistumista ympäristöön ja maankäyttöön liittyvään päätöksentekoon. Hankkeessa on ennallistettu metsiä ja koulutettu paikallisia seuraamaan metsäpinta-alan muutoksia. Lisäksi hankkeella on tuettu  paikallisten ihmisten ja viranomaisten yhteistyötä ja autettu kehittämään pysyvämpiä rahoitusmahdollisuuksia uusien alueiden suojeluun. Luonnonsuojeluliiton ja Association Mitsinjon yhteistyö on auttanut heitä kehittämään yhdistyksen toimintaa ja kapasiteettia toteuttaa hankkeita. .

Luonnonsuojeluliitolla on Madagaskarilla Manondroala-metsiensuojeluhankkeen lisäksi kosteikkojen suojeluhanke Torotorofotsy.

Näin voit auttaa

  • Lahjoita Finnair Plus -pisteitä ja tue metsänennallistamistyötä Andasibessa, Madagaskarin itärannikolla. Lahjoitusvarat ohjataan taimitarhan hoitotöihin, taimien istutukseen ja haitallisten vieraslajien raivaamiseen.
  • Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi: Tarvitsemme apua esimerkiksi viestinnän suunnittelussa ja toteuttamisessa, varainhankinnassa sekä apuna tapahtumajärjestelyissä: Laura Blomberg, kehitysyhteistyökoordinaattori, laura.blomberg@sll.fi tai p. 040 144 0291.
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/kansainvalinen-yhteistyo/
Indri indri Mitsinjo parkissa itäisellä Madagaskarilla. Kuva: Laura Blomberg

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa