Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lumen kippaaminen mereen raivostuttaa

Talvi yllättää suomalaiset joka vuosi. Nyt "Valkoinen kurittaja" toi Helsinkiin "lumihelvetin", joka johti erikoisiin ongelmiin. Ensin kaupunki joutui tiedottamaan kaupunkilaisten "lumiraivoa" vastaan: "EI OLE OK uhkailla kunnossapidon työntekijöitä väkivallalla tai hyppiä aurakaluston eteen tai roikkua kalustossa kiinni." Sitten esiin nousi Helsingin laajamittainen lumen kippaaminen Itämereen.

Lumikuorma Helsingin kaduilla. Kuva: delta_avi_delta / Flickr, CC BY-SA 2.0

Helsinkiin satoi helmikuun puoliväliin mennessä yhtä paljon lunta kuin viime talvena. Kantakaupungin tärkein lumenkaatopaikka on Hernesaaressa, jossa lumi kipataan mereen. Helsingin keskusta on rakennettu tiiviiksi. Maalla sijaitsevat lumenkaatopaikat ovat kaukana esikaupungeissa. Lumen vieminen niihin vaatisi pitemmän ajan ja enemmän kalustoa.

Lumi ei ole jätettä, mutta sen mukana mereen menee mukaan paljon muuta. Eniten on sepeliä, jota ruopataan Hernesaaren edustalta kesäisin ylös rakentamisen täytemateriaaliksi. Kaduista irtoaa myös asfalttia, katumerkintöjen maalia, autonrenkaista murentunutta kumia ja mikromuovia. Ja roskia on tupakantumpeista polkupyöriin.

Luonnonsuojeluliitto kiinnitti asiaan huomiota jo vuonna 2005 tiedotteellaan ”Vesistöt eivät ole lumenkaatopaikkoja. Nyt asiaan ottivat kantaa myös monet poliitikot oikealta vasemmalle. Esimerkiksi kokoomuksen Sari Sarkomaa vaati likaisen lumen määrittämistä jätteeksi. Asiasta vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi: ”Laki ei eh­di näil­le lu­mil­le. Hel­sin­ki voi­si toi­mia vas­tuul­li­ses­ti ja lo­pet­taa lu­men kip­pauk­sen me­reen ihan it­se.”

Monet kunnat, kuten Espoo, Turku ja Oulu kun ovat kieltäneet lumen kaatamisen mereen kunnallisella ympäristönsuojelumääräyksellä. Siihen Jan Vapaavuori (kok.) totesi ettei Helsingin lumi ole likaista. Kaupungin virkamiehet säestivät ettei raja-arvojen ylityksiä ole havaittu eikä Uudenmaan ELY-keskuskaan ole puuttunut asiaan. Sitten eräs kansalainen teki asiasta poliisille rikosilmoituksen jne. Ilmastonmuutoksesta huolimatta lumitalvia tulee olemaan Helsingissä jatkossakin.

On selvää, että kaupungin pitää löytää lumelle Itämereen kaatamista parempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Espoossa ja Pietarissa käytetään liikuteltavia sulatuskoneita. Niiden käyttämistä muulla kuin fossiilisella polttoaineella kannattaisi kokeilla. Lisäksi kaupunkiin voisi ehkä rakentaa myös kiinteitä Helenin tai HSY:n hukka- tai laudelämpöä hyväksi käyttäviä sulatusasemia.

Siksi on hyvä, että Stara on avannut urakoitsijoille innovaatiokilpailun tulevaisuuden lumenkäsittelytekniikoista.

Lue lisää: Paras tietolähde asiasta on Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen entisen puheenjohtaja Jarmo Niemisen Lunta tupaan -Facebook -sivu.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa