Biohakkeri ylistää luontoa

Lääkäri Olli Sovijärvi kehottaa ihmisiä menemään metsään.
Teksti Hannu Toivonen, kuva Merja Paakkanen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2018
”Suomalaisille metsä on tutuin ympäristömme. Luonnolla on aivan kriittinen tekijä hyvinvoinnissamme” lääkäri ja tietokirjailija Olli Sovijärvi sanoo.
Jo lyhytkin vierailu metsän siimeksessä tekee hyvää – vielä paremmat ja syvemmät terveyshyödyt saa, kun antautuu korven syleilemäksi pidemmäksi aikaa. Kymmenen minuutin samoilu metsässä laskee stressitasoa, 20 minuutissa mieliala alkaa kohentua, ja tunnin metsäretkellä on jo vaikutuksia tarkkaavaisuuteen ja kognitiivisiin toimintoihin. Parissa tunnissa alkaa immuunijärjestelmäkin toimia paremmin.
Ja tässä ovat vain metsän välittömät vaikutukset.
”Tutkimusten mukaan rikkaan luonnon lähellä asuvat elävät todennäköisesti pitempään. Luonnolla on myös huomattavia tasapainottavia vaikutuksia verenpaineeseemme”, Sovijärvi jatkaa luonnon terveyshyödyistä.
Hän on itsekin huomannut luonnon terveysvaikutukset muutettuaan kaupungin hälystä omakotitaloon luonnon rauhaan.
Sovijärveä voi tituleerata lääkärin lisäksi myös biohakkeriksi, sillä hän on kirjoittanut yhdessä Teemu Arinan ja Jaakko Halmetojan kanssa kirjan biohakkeroinnista. Sillä tarkoitetaan suorituskyvyn, hyvinvoinnin ja terveyden optimointia hyödyntämällä tiedettä, teknologiaa ja syvällistä ymmärrystä ihmisen fysiologiasta ja ravitsemuksesta. Myös luonnolla on biohakkeroinnissa oleellinen osansa.
”Ihminen on osa luontoa, ja sitä ei voi sivuuttaa. Esimerkiksi se, mitä laitamme suuhumme vaikuttaa: onko ruoka luonnollista vai kemikaaleilla höystettyä. Myös tulella, avantouinnilla ja luonnonäänillä on terveyttä edistäviä ja stressitasoa laskevia vaikutuksia.”
Erityisen tärkeänä Sovijärvi pitää luonnon monimuotoisuutta, biodiversiteettiä, ja sen vaikutuksia terveyteemme: ”Jo pelkkä maaperäkontakti voi hoitaa masennusta ja tietyt bakteerit, kuten mykobakteeri, vähentävät ahdistusta. Monet pieneliöt ja niiden kulkeutuminen elimistöömme rikastaa puolestaan meidän omaa bakteerikantaamme ja suolistoamme. Jos biodiversiteetti heikkenee, mekin heikkenemme.”
”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”
Jaa sosiaalisessa mediassa
Sinua saattaisi kiinnostaa

Luonnonsuojeluliiton vieraslajikurssi auttaa viheralan ammattilaisia tukkimaan vieraslajien leviämisväyliä
Kurssin tavoitteena on edistää luonnonsuojelua puuttumalla haitallisten vieraslajien leviämiseen ja samalla vähentää vieraslajien aiheuttamaa…
Lue lisää
Luonnonsuojeluliiton lausunto EU:n biotalousstrategian päivitykseen
Luonnonvarojen ylikulutuksen lopettamisen ja kiertotalouden edistämisen tulee olla keskiössä biotaloutta kehitettäessä Suomessa ja koko…
Lue lisää