Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kotisuon puolustaja

Viiankiaapa. Kuva: Kaija Kiuru.

Riikka Karppinen on taistellut Viiankiaavan puolesta seitsemän vuotta.

Teksti Hannu Toivonen, kuva Eemeli Peltonen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2017

Riikka Karppisen, 23, sielunmaisema on Sodankylässä Viiankiaavan suolla, jossa vetinen aapa ja tiheät metsäsaarekkeet vuorottelevat silmänkantamattomiin. 2000-luvun puolessa välissä suon rauha rikkoutui, kun suon alta löydettiin suuri metalliesiintymä. Siitä lähtien kansainvälinen kaivosjätti Anglo American on hamunnut itselleen suon rikkauksia.

Karppinen heräsi puolustamaan Viiankiaapaa jo 15-vuotiaana.

”Vaikka moni suhtautui kaivoshankkeeseen kriittisesti, kukaan ei puuttunut siihen. Ajattelin, että minun täytyy ryhtyä toimeen ennen kuin on liian myöhäistä”, ympäristöaktivisti ja Sodankylän vihreiden kunnanvaltuutettu Karppinen kertoo.

Nuoresta iästä oli alussa hyötyä: ministerit, kansanedustajat ja media ottivat aktiivisen 15-vuotiaan avoimesti vastaan, mutta nuoruudella oli myös varjopuolensa: ”En aina tiennyt, oltiinko enemmän kiinnostuneita taustastani vai itse asiasta.”

Karppinen on taistellut lajistoltaan poikkeuksellisen rikkaan Viiankiaavan puolesta tekemällä suosta tunnetumman ja viemällä sanaa koskemattoman suon tärkeydestä poliitikoille ja kaivosyhtiön työntekijöille. Jatkossa entistäkin tärkeämmäksi nousee poliitikkojen päiden kääntäminen.

”On uskomatonta, että laki ylipäänsä sallii malmin etsinnän suojelualueilta”, hän ihmettelee.

Peräänantamaton työ on nostanut Lapin luontohelmen ihmisten tietoisuuteen ulkomaita myöten: Karppisen positiivisen kautta tekemästä suojelutyöstä ovat kirjoittaneet niin Helsingin Sanomat, Der Spiegel, Al Jazeera kuin The Guardian. Karppisen suojelutyöstä kertova Petteri Saarion ohjaama elokuva Aktivisti sai tänä kesänä ensi-iltansa.

”Kuuden vuoden aikana kuvattu elokuva kertoo taistelusta kaivosjättiä vastaan. Toivon elokuvan rohkaisevan jokaista kamppailemaan itsellemme tärkeiden asioiden puolesta.”

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa