Sijainti: Pääsivu / Saako susi olla susi Uudellamaalla?

Saako susi olla susi Uudellamaalla?

Susi on palannut Uudellemaalle. Samalla on alkanut keskustelu suden metsästyksestä.

Uudenmaan rajoille on tullut pari susilaumaa.  

Hämeen suunnalla asuva ns. Rengon lauma käy välillä Uudenmaan piiriin kuuluvalla Lopella. Tälle laumalle Suomen riistakeskus antoi kaksi tappolupaa. Niistä toinen susi on jo kaadettukin.

Salon-Raaseporin rajamailla asuu toinen susilauma. Tällekin laumalle on haettu tappolupia. Asiasta myös Uudenmaan piiri kirjoitti Suomen riistakeskukselle. Luonnonsuojeluliitto hyväksyy hyvin perustellut poikkeusluvat, jos muut keinot on ensin kokeiltu. Yleiselle suden huvimetäsästykselle piiri sanoo ehdottomasti ei.

Lisäksi Uudellamaalla retkeilee välillä yksinäisiä susia. Karkkilassa yhtä tällaista sutta metsästettiin poliisin luvalla tammikuun pakkasilla. Metsästäjille tuli kuitenkin hukkareissu. Se ei ole ihme, koska yksittäiset irtosudet voivat liikkua pitkiä matkoja nopeasti. Muutama vuosi sitten yhdellä Uudellamaalla käyneellä sudella oli satelliittipanta, ja se siirtyi viikossa-parissa Kirkkonummelta Itä-Suomeen. Lisäksi osa näköhavainnoista koskee kulkukoiria.

Susilauma tarvitsee menestyäkseen laajoja yhtenäisiä metsäalueita. Sellaisia ei Uudellamaalla ole monta jäljellä. Rintamailla susia uhkaa myös liikenne – auton tai junan alle jääminen. Siksi maakuntamme susikanta pysynee jatkossakin pienenä.

TAPANI VEISTOLA