Sijainti: Pääsivu / Mitä sinä voit tehdä / Tule mukaan toimintaan / Luonto lainassa

Luonto lainassa

Luonto lainassa


Jo perinteeksi muodostunutta Luonto lainassa teemaviikkoa vietetään ympäri maan viikolla 7 eli 15.–21.2.2016.


Upea luontomme on meillä vain lainassa

lähiluonto kirjastoissa_Milla Aalto.jpgLuontomme on monella tapaa ainutlaatuinen: tuhannet järvet ja pienvedet, monimuotoiset suot ja metsät sekä Itämeri rannikkoineen. Upea luontomme ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys: se on meillä vain lainassa, ja vaatii huolenpitoa säilyäkseen tuleville sukupolville.

Luonto lainassa -viikon teemana onkin kohtuutalous, jonka mukaan kaiken toiminnan perustana on maapallon kantokyky. Tavoitteena on talousjärjestelmä, joka tuottaa oikeudenmukaista hyvinvointia ympäristön asettamissa rajoissa. Kohtuullisemman maailman saavuttaminen vaatii myös arvojen ja asenteiden muutosta. Kulutuksen, materialismin ja kasvun korostamisen tilalle tarvitaan hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä vaaliva kohtuuden kulttuuri.

Tiedot viikon tapahtumista löydät Luonnonsuojeluliiton tapahtumakalenterin: sll.fi/tapahtumat tai oman kirjastosi nettisivujen kautta.

Teemaviikon materiaalit:

  • banneri (jpg)
  • juliste (valitse tulostuskoko itse) (pdf)
  • jäseneksi liittymistarjous (pdf)
  • jäseneksi liittymislomake (pdf) Huom! Kerää ja postita täytetyt lomakkeet keskustoimistolle: Suomen luonnonsuojeluliitto, Itälahdenkatu 22 b A, 00210 Helsinki. Me hoidamme loput!

Lisätietoja:
sll.fi/kohtuutalous
Kirsi Ahonen, vapaaehtoistyön koordinaattori | 045 651 0982 | kirsi.ahonen@sll.fi

Julkaisut:

Kasvunvara on käytetty – Kohtuutalouden ratkaisut
Kohtuus vaarassa: Onnen aikoja rajallisella planeetalla? (pamfletti)
Kaivannaisten maailmantalous: Kultakuumeesta luonnonvarakriisiin
Haitalliset tuet kestävän kehityksen esteinä

Teemaviikkoa on järjestetty vuodesta 1999 lähtien. Viikon järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ja Suomen kirjastoseura. Vuosittain se näkyy noin 150-200 kir­jastossa ympäri Suomea.

Teemaviikon kohtuulliset toimintaideat


Vaihtotori
Vaihtotorille jokainen voi tuoda itselleen turhaa tavaraa kuten astioita, kirjoja, leluja, sisustustarvikkeita, urheiluvälineitä, vaatteita jne. Torin ideana on saada tarpeettomat tavarat kiertoon. Mistään ei veloiteta, ja tavaroita voi ottaa vaikkei itse toisikaan mitään. Jäljelle jääneet tavarat viedään kierrätykseen. Tori voi olla koko viikon mittainen tai vaikka vain yhden illan aktiivinen tapahtuma. Ohjelmassa voi olla myös lajittelu- ja kierrätysneuvontaa. Huomaathan että torin toimivuuden varmistamiseksi tavarat on hyvä pitää selkeässä järjestyksessä!

Askartelu- tai tuunauspaja
Pajassa askarrellaan kierrätysmateriaaleista kuten vanhoista napeista, vetoketjuista, kankaista, lasipurkeista jne. Pajan voi yhdistää tuunauspajaan, jossa kokeneemmat voivat korjata ja uudistaa vanhoja vaatteita. Vanhojen vaatteiden lisäksi tuunauksessa tarvitaan ompelukoneita sekä neulaa ja lankaa. On hyvä, että askartelua ja tuunausta ohjaa kädentaitoinen henkilö, joka osaa tarvittaessa auttaa ompelupulmissa. Hyviä vinkkejä askarteluun löytyy Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta: www.kierratyskeskus.fi/askarteluopas

Turhien tavaroiden näyttely
Näyttelyssä esitellään tavallisten kulutustarvikkeiden ikäviä taustoja ja kiinnitetään kävijöiden huomio siihen, miten paljon turhaa tavaraa ostamme ja omistamme. Turhia tavaroita voivat olla esimerkiksi banaanikotelo, munankeitin, kapselikahvinkeitin, mansikankannanpoistaja, selfiekeppi ja yksittäispakatut tuotteet. Turhien tavaroiden yhteyteen kannattaa koostaa ajatuksia herättäviä kysymyksiä siitä, mitä kaikkea arjessa oikeasti tarvitsemme ja mitä asioita ilman tulisimme hyvin toimeen.

Vastamainostyöpaja
Työpajan idea on herättää osallistujia ajattelemaan ja kyseenalaistamaan mainosten herättämiä kulutustarpeita. Työpajan osallistujat tekevät pajan lopuksi oman vastamainoksen haluamastaan aiheesta. Tarkemmat ohjeet pajan järjestämiseen Eetin käytännönläheisestä oppaassa Medialukutaitoa vastamainoksista.