Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri

Keski-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Luonnolle haitalliset vieraslajit kuriin Keski-Suomessakin!

Vieraslajeja ovat eliölajit, jotka ihminen on tuonut alueelle. Vieraslajeja ovat esimerkiksi jättiputket, jättipalsami ja lupiini joita lähes jokainen on nähnyt maastossa ja pihoilla. Ne ovatkin alun perin luontoon päästettyjä karkulaisia. Suurin osa vieraslajeista ei kuitenkaan aiheuta haittoja.

Tulokaslajit sen sijaan eivät ole vieraslajeja. Tulokaslajit, kuten monet perhos- ja lintulajit, sekä tulollaan oleva kultasakaali, ovat tulleet omin voimin alueelle. Tulokaslajeista monet ovat suojeltavia lajeja. Jos tulokaslaji osoittautuu haitalliseksi luonnon monimuotoisuudelle, se voidaan joissain tapauksissa myöhemmin määritellä/nimetä vieraslajiksi.

Luonnonsuojelulaki (LSL 43§) kieltää vierasperäisten lajien levittämisen luontoon, jos on olemassa vaara, että niistä voi syntyä pysyvä kanta.

Torjuntaurakka on iso, ja siinä tarvitaan jokaista kynnelle kykenevää. Jo havaintosi vieraslajeista Keski-Suomessa ovat merkittävä apu!

Vieraslajit uhkaavat luonnon monimuotoisuutta

Suomessa ja Keski-Suomessa vieraslajit ovat suhteellisen vähäinen uhka luonnon monimuotoisuudelle. Uhanalaisuuden ensisijaisena syynä lajien uhanalaisuuteen Suomessa vieraslajit ovat vain 3:ssa tapauksessa, kun uhanalaisia lajeja on noin 2 500 (ns. Punainen kirja 2019). Yhtenä syynä uhanalaisuuteen vieraslajit ovat 44 lajin kohdalla yli 5 000:sta.  Vertailun vuoksi esimerkiksi metsien uudistamis- ja hoitotoimet ovat ensisijaisena syynä 733 lajin uhanalaisuudessa.

Vieraslajit katsotaan maailmanlaajuisesti, vaikkakaan ei siis Suomessa tai Keski-Suomessa, toiseksi vakavimmaksi syyksi luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. Ne uhkaavat luonnon monimuotoisuutta muiden muassa levittämällä tauteja, muuttamalla elinympäristöä muille lajeille sopimattomaksi tai syrjäyttämällä alkuperäisiä lajeja. Suomessa arvioidaan olevan noin 600 vieraslajia, joista haitallisiksi on arvioitu 120. Tähän joukkoon kuuluu niin kasvi- kuin eläinkunnankin edustajia.

Lähinnä jättipalsamin torjuntaan Keski-Suomessa keskittyvä VieraslajiLife-hanke on alkamassa helmikuussa 2018, vetäjänä Suomen luonnonsuojeluliitto ry. Tämä liittyy laajempaan Suomen Luonnonsuojeluliitto ry:n hankkeeseen Suomessa.

Takaisin Lajiensuojelun pääsivullemme