Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset

Verkkouutiset

Luonnonsuojeluliiton uutisia ajankohtaisista luonto- ja ympäristöaiheista.
Suomen luonnonsuojeluliitto jatkaa tuloksellista kehitysyhteistyötään Madagaskarilla
Luonnonsuojeluliiton kehitysyhteistyöhanke Torotorofotsy sai myönteisen jatkorahoituspäätöksen Suomen ulkoasiainministeriöltä vuosille 2017-2020. Hankkeen jatkokaudella keskitytään rakentamaan kestäviä toimintatapoja Madagaskarin merkittävän kosteikkoalueen ja siellä elävien uhanalaisten lajien suojelemiseksi yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa.
Yritykset antoivat joululahjoja luonnolle
Joululahjat on nyt avattu ja valmistaudumme vastaanottamaan uutta vuotta. Näin välipäivinä iloitsemme siitä, miten aktiivisesti suomalaisyritykset tukivat joulun alla Luonnonsuojeluliittoa lahjoituksilla.
Luonnonsuojeluliitto toivottaa hyvää joulua!
Kiitos kaikille jäsenille, tukijoille, vapaaehtoisille ja muille toimintaamme osallistuneille tästä vuodesta. Asiakaspalvelumme on joulutauolla 24.12.–1.1.2017.
Vuosi täynnä luonnonsuojelutekoja
Vuonna 2016 pelastimme arvokkaita vanhoja metsiä hakkuilta, puolustimme koskiensuojelulakia, iloitsimme saimaannorppien määrän kasvusta sekä historiallisesta ilmastosopimuksesta. Lue, mitä olemme saaneet aikaan kuluneena vuonna.
Purot tarvitsevat puita
Pohjanmaalla kunnostetaan puroja puunrunkojen avulla Freshabit LIFE IP -hankkeessa.
Saimaannorpan kannan kasvutavoite on liian alhainen
Tänä vuonna on päästy riemuitsemaan saimaannorpan kannan kasvusta. Syksyllä julkistettu kannanarvio osoittaa, että saimaannorppia on nyt noin 360 yksilöä. Se on 40 enemmän kuin vuonna 2015.
Voiko bioenergia olla kestävää?
Sanaa kestävä käytetään paljon, mutta sen sisältö jää usein hämäräksi. Kohti kestävää bioenergiaa -yleisötilaisuudessa keskusteltiin bioenergian tuotannon reunaehdoista ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta.
Luonnosta voi nauttia myös lukemalla
Kokosimme listan tämän vuoden luontokirjahelmistä, joista voi nauttia talvi-iltoina tai sujauttaa vaikkapa pukinkonttiin.
Huoli bioenergian kestävyydestä kasvaa – kirjoitimme komissaarille
Bioenergian kasvavaan käyttöön liittyy riskejä sekä ilmaston että luonnon kannalta. Selkeät pelisäännöt tarvitaan, jotta biotalousbuumissa ei mennä ojasta allikkoon. Vetosimme komissaari Kataiseen vahvojen Euroopan laajuisten bioenergian kestävyyskriteerien puolesta.
Enni Rukajärvi, Protect Our Winters ja Luonnonsuojeluliiton EKOenergia kutsuvat suomalaiset apuun pelastamaan talvia
Protect Our Winters -ilmastoliike ja Luonnonsuojeluliiton EKOenergia-merkki käynnistävät viikonloppuna hiihtokeskusten ja kotitalouksien hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtäävän Pelastetaan talvet -kampanjan. Keulakuvana pelastamassa talvia on lumilautailija Enni Rukajärvi.
Syyslomalla hämähäkkiretkelle tai lähiluontoon taiteilemaan
Syyslomat saapuvat ja sen myötä perheillä on mahdollisuus viettää mukavaa aikaa yhdessä. Jotta loma ei menisi vain Pokémon go -peliä pelaten tai sisäpuuhissa, kokosimme listan, mitä ulkona luonnossa voi tehdä näin syksyn tullen.
Koululaiset heittäytyivät eläimen rooliin
Esi- ja alakoululaisille suunnattu Päivä eläimenä -kilpailu on ratkennut ja voittajat on valittu. Päivä eläimenä -kilpailun tarkoituksena on eläytyä joksikin Suomen luonnossa liikkuvaksi eläimeksi ja dokumentoida projektin tapahtumat kuvallisesti.
Tarjoa linnuille puhdas koti
Lintujen vilkas pesimäkausi on ohi ja linnunpöntöt ammottavat tyhjillään. Nyt on sopiva ajankohta siivota ja huoltaa pöntöt, jotta linnuilla olisi hyvä pesäpaikka myös ensi kesänä.
Tiilikaisen ilouutinen Mustionjoelle
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen lupasi Mustionjoen kalateiden rakentamiseen 800 000 euroa valtion kärkihankerahaa.
Jokaiselle saimaannorpalle löytyi uusi ystävä
Syyskuun ajan käynnissä ollut norppahaaste toi Luonnonsuojeluliitolle 372 uutta jäsentä. Uusien jäsenten myötä erittäin uhanalaisen norpan suojelutyötä voidaan jatkaa myös tulevina vuosina.
SYKEn ja Luomuksen tuore tutkimus: Suomen luonto jatkaa uhanalaistumistaan
Uusimman arvion mukaan joka kymmenes lajimme on uhanalainen ja melkein joka neljäs silmälläpidettävä eli vaarassa taantua uhanalaiseksi. Vuonna 2008 arvioidusta 73 metsäluontotyypistä peräti 51 on uhanalaisia. Suomi onkin vielä kaukana kansainvälisistä tavoitteistaan pysäyttää metsäluontonsa köyhtyminen vuoteen 2020 mennessä.
Kuinka ympäristön kävi budjettiriihessä?
Hallitus käsitteli valtion ensi vuoden tuloja ja menoja elokuun ja syyskuun vaihteen budjettiriihessä. Luonnonsuojeluliiton kolme vinkkiä neuvottelijoille olivat metsät, Itämeri ja ilmastorahoitus.
Haussa uusia ystäviä saimaannorpalle
Norppahaasteen tavoitteena on 320 uutta jäsentä Luonnonsuojeluliittoon – yhtä monta kuin on saimaannorppia. Haaste on käynnissä syyskuun ajan.
Budjettiriihi alkaa – Tässä Luonnonsuojeluliiton kolme kärkeä
Metsät, Itämeri ja ilmastorahoitus. Nämä ovat Luonnonsuojeluliiton kolme kärkivaatimusta hallituksen tällä viikolla alkavaan budjettiriiheen. Hallituksen budjettiriihi puidaan 31.8.-1.9.
Mäki-Petäjälle Kultainen sulka, Lappeenrannalta vuoden ympäristöavaus
Suomen luonnon päivänä 27.8. Suomen luonnonsuojeluliitto myöntää kaksi kunnianosoitusta yhdessä perinteisen Ympäristöpalkinnon kanssa. Kultainen sulka myönnetään ansiokkaasta ympäristöjournalismista ja Ympäristöavaus merkittävästä ympäristöteosta.
Kuuttien henkeä suojelemaan tehty jo 14 000 katiskan nielurajoitinta
Verkkojen ohella löysänieluiset katiskat ovat hengenvaarallisia norpille, erityisesti pienille kuuteille. Luonnonsuojeluliitto tekee töitä kuuteille turvallisen Saimaan puolesta jakamalla ilmaisia katiskan nielurajoittimia, joilla löysänieluisen katiskan saa helposti muutettua norppaturvalliseksi. Viimeiset viisi vuotta nielurajoitinkampanjointia on tukenut Etelä-Karjalan Osuuskauppa, EeKoo.
Auta siiliä selviämään talvesta
Siilin asuntopulaa voi helpottaa rakentamalla sille talvipesän. Lue ohjeet pesän rakentamiseksi ja muut vinkit, joilla voit auttaa siilejä talvehtimaan turvallisesti.
Norppahaaste tulee taas
Norppahaaste lähestyy! Seuraa haastetta sosiaalisessa mediassa ja kutsu myös ystäväsi mukaan Luonnonsuojeluliiton jäseneksi.
Suomen luonnon oma juhlapäivä kutsuu kaikki ulos luontoon
Lauantaina 27.8. vietetään neljättä kertaa valtakunnallista Suomen luonnon päivää. Ympäri maata järjestetään yli 100 retkeä ja yleisötapahtumaa, ja kuka tahansa saa järjestää oman tapahtumansa.
Energiamurrosta vauhdittamassa
Tiekartta tulevaisuuden energiajärjestelmään -seminaarissa keskusteltiin energiamurroksen haasteista ja mahdollisuuksista. Keinoja uudistumiseen on paljon, mutta poliittista tahtoa toimia tarpeeksi nopeasti tarvitaan lisää.
Luontotalkoissa paranevat luonto ja elämänlaatu
Talkoilla hoidetaan perinnemaisemia ja autetaan uhanalaisia lajeja. Fyysinen työ ulkoilmassa mukavassa seurassa tekee hyvää myös keholle ja mielelle.
Osana luontoa – tällainen on liiton uusi toiminnanjohtaja Päivi Lundvall
Tuulihaukan ja myyrien välisen viestinnän ymmärtänyt tutkija Päivi Lundvall aloitti Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajana elokuun alussa.
Norppa kävi tervehtimässä lasten norppaleiriläisiä
Erittäin uhanalaisen saimaannorpan elämään lapsia tutustuttava leiri järjestettiin tänä kesänä kolmatta kertaa. Leiriä vietettiin heinäkuussa Turponsaaressa, Pihlajavedellä. Sijainti keskeisillä norppavesillä kannatti, sillä itse norppa kävi tervehtimässä leiriläisiä.
Suot palaavat luonnontilaan talkoovoimin
Luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piirin järjestämillä ennallistamistalkoilla autetaan uhanalaisia suolajeja, parannetaan vesistöjen tilaa ja hillitään ilmastonmuutosta.
Ympäristöjärjestöt vaativat: Suomen peräännyttävä ilmastopolitiikan vesittämisestä
Päästövähennysten joustot metsien ja fossiilisten polttoaineiden välillä vaarantaisivat EU:n ilmastopolitiikan päästövähennykset.