Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Ajankohtaista ympäri maata

Ajankohtaista ympäri maata

Uutisia Luonnonsuojeluliiton toiminnasta koko Suomessa - myös luonnonsuojelupiireissä ja paikallisyhdistyksissä.

Espoon metsätyöohjelma 2017 valmisteltiin kuulematta luontojärjestöjä

Espoon kaupunki julkaisi vuotuisen metsätyöohjelmansa eli yli 240 hehtaaria metsänkäsittelykohteita. Luontojärjestöt eivät pyynnöistään huolimatta päässeet kommentoimaan suunnitelmia etukäteen. Espoon ympäristöyhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ovat pettyneitä menettelyyn.

Espoon metsätyöohjelma 2017 valmisteltiin kuulematta luontojärjestöjä - Lue lisää...

Eräpyhän suojelu uuteen harkintaan

Hallinto-oikeuden tuore päätös tarjoaa Oriveden kaupungille uuden mahdollisuuden suojella Eräpyhän virkistysalue. Kaupungille myönnetty maisematyölupa Eräpyhän retkeily- ja ulkoilualueen hakkuisiin on kumottu Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Eräpyhän suojelu uuteen harkintaan - Lue lisää...

Luonnonhoitoa monikulttuurisin voimin - Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri etsii yhteistyökumppaneita uuteen hankkeeseen

Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri on käynnistänyt kehittämishankkeen, jossa yhdistyvät luonnonhoito ja monikulttuurinen toiminta. Kotouttavaa luonnonhoitoa Pirkanmaalla (Kolu) -hankkeen toiminnassa hoidetaan arvokkaita luontokohteita yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa. Kaksivuotista hanketta rahoitetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta ja sen toteuttamisessa hyödynnetään Pirkanmaan ELY-keskuksen asiantuntemusta.

Luonnonhoitoa monikulttuurisin voimin - Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri etsii yhteistyökumppaneita uuteen hankkeeseen - Lue lisää...

Valokuvakilpailu Mynämäessä

Luontopäivänä 4.2.2017 Mynämäessä julistettiin alkaneeksi luonto ja kulttuurimaisema -valokuvakilpailu

Valokuvakilpailu Mynämäessä - Lue lisää...

100 Luontohelmeä lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle!

Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen Uudenmaan piiri haluavat säilyttää kaikki Suomen 100 Luontohelmeä lahjana tuleville sukupolville. Kymmenen näistä helmistä hehkuu Uudellamaalla.

100 Luontohelmeä lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle! - Lue lisää...

Sudenkaatolupa oli perusteeton

Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirin mielestä Suomen riistakeskuksen myöntämä sudenkaatolupa Köyliö-Huittinen-Alastaro -alueelle oli perusteeton.

Sudenkaatolupa oli perusteeton - Lue lisää...

Salon-Raaseporin susilauman metsästykselle ei ole perusteita

(24.1.2017) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä Salo-Raaseporin alueella elävä kuuden suden lauma on niin pieni, että sille ei tule antaa tappolupia.

Salon-Raaseporin susilauman metsästykselle ei ole perusteita - Lue lisää...

Espyy haastaa kuntavaaliehdokkaat kertomaan kantansa Espoon keskuspuiston tulevaisuuteen

Espoon ympäristöyhdistys on aloittanut kuntavaalien alla kampanjan Espoon keskuspuiston puolesta. KESKUSPUISTO ON ESPOON SYDÄN -kampanja kutsuu kuntavaaliehdokkaat ja äänestäjät pohtimaan Keskuspuiston tulevaisuutta. Espoon keskuspuisto ei ole rakentamisen raakamaata, vaan se on säilytettävä luonnon monimuotoisuuden ja asukkaiden virkistäytymisen keitaana.

Espyy haastaa kuntavaaliehdokkaat kertomaan kantansa Espoon keskuspuiston tulevaisuuteen - Lue lisää...

Saako susi olla susi Uudellamaalla?

Saako susi olla susi Uudellamaalla?

Susi on palannut Uudellemaalle. Samalla on alkanut keskustelu suden metsästyksestä.

Saako susi olla susi Uudellamaalla? - Lue lisää...

Luonto sai turvaa Helsingin myyntiaikeilta

Luonto sai turvaa Helsingin myyntiaikeilta

Kiinteistölautakunnassa oli 12.1.2017 käsittelyssä Helsingin ulkokunnissa omistamien kiinteistöjen luovutusten valmisteluohje. Myynti sekä sitä kautta hakkuut ja kaavoitus uhkasivat monia valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaita luonto- ja virkistyaalueita. Sellaisia ovat esimerkiksi Nuuksion ulkoilualueet Espoossa ja Vihdissä, Kauhalan ulkoilualue Kirkkonummella, Outamon metsät Lohjalla, Granön saari Sipoossa, Hangon Bengtsår ja Espoon Hannusmetsä.

Luonto sai turvaa Helsingin myyntiaikeilta - Lue lisää...

Helsingin myyntisuunnitelmat uhkaavat ulkopaikkakuntien arvokkaita luonto- ja virkistysalueita

(11.1.2017) Kiinteistölautakunnassa on 12.1.2017 käsittelyssä Helsingin ulkokunnissa omistamien kiinteistöjen luovutusten valmisteluohje, josta aiotaan tehdä esitys kaupunginhallitukselle. Vaikka esitys onkin vasta alustava, se ohjaa ison joukon merkittäviä luonto- ja virkistysalueita potentiaalisiksi myynti- tai rakentamiskohteiksi.

Helsingin myyntisuunnitelmat uhkaavat ulkopaikkakuntien arvokkaita luonto- ja virkistysalueita - Lue lisää...

Vanhankaupunginkosken kalatie eteni puoliväliin

Vanhankaupunginkosken kalatie eteni puoliväliin

Helsingin kaupunginvaltuuston enemmistö on tehnyt aloitteen Vanhankaupunginkosken vaelluskalojen kulun parantamisesta. Kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää Vanhankaupunginkosken itähaaran kalatien kehittämistä. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri toivoo kaupunginvaltuuston parantavan vaelluskalojen kulkua myös kosken länsihaarassa, jonka tukkivalla voimalaitospadolla ei ole edes vesilupaa.

Vanhankaupunginkosken kalatie eteni puoliväliin - Lue lisää...

 Luontokuvailta järjestetään 23.3.2017 kello 18 Kuhmo-talon Pajakka-salissa

Luontokuvailta järjestetään 23.3.2017 kello 18 Kuhmo-talon Pajakka-salissa

Luontokuvia kaivataan Lentua-seura aikoo järjestää kuhmolaisen luontokuvaillan kaikille kiinnostuneille. Jos tahdot kuviasi esille, lähetä ehdotuksesi seuran puheenjohtajalle 28.2.2017 mennessä. Voit samalla ilmoittaa, oletko halukas itse kertomaan kuvistasi yleisölle.

Luontokuvailta järjestetään 23.3.2017 kello 18 Kuhmo-talon Pajakka-salissa - Lue lisää...

Ahman metsästykselle löydettävä parempia vaihtoehtoja

Ahman metsästykselle löydettävä parempia vaihtoehtoja

Suomen luonnonsuojeluliitto vastustaa maa- ja metsätalousministeriön ajatusta aloittaa ahman metsästys. Sitä vastoin liitto esittää kokeiltavaksi suurpetokantojen suuruuden mukaan maksettavia tukia poronhoidolle. Myös ongelmayksilöiden siirtoja pois poronhoitoalueelta voitaisiin kokeilla.

Ahman metsästykselle löydettävä parempia vaihtoehtoja - Lue lisää...

Susia voi säästyä enemmän kuin viime talvena

Susia voi säästyä enemmän kuin viime talvena

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä maa- ja metsätalousministeriön tänään ilmoittama suden metsästyskiintiö vuodelle 2017 on liian suuri. 53:n suden ampuminen hidastaisi susikannan elpymistä erittäin uhanalaisesta elinvoimaiseksi. Siksi Suomen riistakeskuksen ei pidä jakaa koko kiintiötä luviksi.

Susia voi säästyä enemmän kuin viime talvena - Lue lisää...

Aluehallintouudistus lopettaa kaavoituksen valvonnan ja hajottaa valtion luonnonsuojelun

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä aluehallinnon uudistuksessa ympäristönsuojelu tehostuu, luonnonsuojelu häviää ja kaavoituksen laillisuusvalvonta loppuu.

Aluehallintouudistus lopettaa kaavoituksen valvonnan ja hajottaa valtion luonnonsuojelun - Lue lisää...

Vantaanjoen taimenet elpyvät – Vanhankaupunginkosken purkaminen tarpeen

(Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Virtavesien hoitoyhdistys tiedottavat 17.12.2016) Vantaanjoen taimenkannat on Virtavesien hoitoyhdistyksen vuosiraportin mukaan elpymässä. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vetoaa Helsingin kaupunginhallitukseen Vanhankaupunginkosken purkamisen edistämiseksi. Se edistäisi meritaimenen ja muiden vaelluskalojen sekä yhdeksi Suomen sadasta luontohelmestä valitun Vantaajoen suojelua.

Vantaanjoen taimenet elpyvät – Vanhankaupunginkosken purkaminen tarpeen - Lue lisää...

Hallitus uhkaa lopettaa kaavojen laillisuuden valvonnan

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vastustaa hallituksen suunnitelmia lopettaa valtion viranomaisten tekemä kuntien kaavojen laillisuuden valvonta. Vaarana on kaavoituksen ja elinympäristön tason lasku.

Hallitus uhkaa lopettaa kaavojen laillisuuden valvonnan - Lue lisää...

Helsingissä vireillä luonnolle tuhoisa joululahja

(13.12.2016) Helsingin kaupunki aikoo myydä lähes 3000 hehtaaria muissa pitäjissä omistamiaan maita. Myynnin myötä kaavoitus ja hakkuut uhkaavat monia Helsingin omistamia luonto- ja virkistysalueita. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä Helsingin tulee suojella arvokkaimmat luontokohteet ja pitää itsellään tärkeimmät virkistysalueet.

Helsingissä vireillä luonnolle tuhoisa joululahja - Lue lisää...

Metsäkeskuksen käytännöistä kantelu oikeusasiamiehelle

Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle Suomen metsäkeskuksen läntisen palvelualueen tavasta valvoa metsälain 10 § toteutumista ja tähän liittyvien tietokäytäntöjen puutteista. Hyvään hallintotapaan ei nykyaikana voi enää kuulua kansalaisten elinympäristöön kuuluvan tiedon salailu tai tietojen korjaamisesta ja päivittämisestä kieltäytyminen.

Metsäkeskuksen käytännöistä kantelu oikeusasiamiehelle - Lue lisää...

Sipilän hallitus sivuuttamassa yleisen edun maankäytössä

Sipilän hallitus sivuuttamassa yleisen edun maankäytössä

Pääministeri Juha Sipilän johtaman hallituksen esitys uudeksi maankäyttö- ja rakennuslaiksi on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Lakiehdotus on ympäristölle haitallinen ja sivuuttaa yleisen edun valvonnan heikentämällä valtion ympäristöviranomaisten toimivaltaa. Vastuu ympäristövalvonnasta on siirtymässä yhä enemmän vapaehtoisille ja järjestöille.

Sipilän hallitus sivuuttamassa yleisen edun maankäytössä - Lue lisää...

Allekirjoita Hietasaaren ja Oulun eläinmuseon puolesta!

Hietasaaren huvipuistokaavan vastustamiseksi ja Oulun yliopiston eläinmuseon säilyttämiseksi kerätään nimiä.

Allekirjoita Hietasaaren ja Oulun eläinmuseon puolesta! - Lue lisää...

Yle Tampereen juttu Eräpyhästä ja Suomen 100 luontohelmestä 30.11.2016

Yle Tampereen juttu 30.11.2016 Suomen 100 luontohelmeä -kampanjan Pirkanmaan kohteista, joihin lukeutuu muun muassa Oriveden Eräpyhä. Toimittaja Katri Rauska haastattelee Timo Lainetta (osa 1) Eräpyhästä ja Juho Kytömäkeä (osa 2) kampanjasta ja sen Pirkanmaan kohteista.

Yle Tampereen juttu Eräpyhästä ja Suomen 100 luontohelmestä 30.11.2016 - Lue lisää...